PULSKI FILMSKI FESTIVAL Stojanu Matavulju Zlatna arena za najbolju glavnu mušku ulogu

vv | 24.7.2022. u 11:16h | Objavljeno u Društvo

Na svečanoj dodjeli nagrada ovogodišnjeg, 69. Pulskog filmskog festivala, u subotu navečer, u pulskoj Areni, varaždinskom kazališnom i filmskom glumcu Stojanu Matavulju dodijeljena je Zlatna arena za najbolju glavnu mušku ulogu.

Stojanu Matavulju Zlatna arena dodijeljena je za glavnu mušku ulogu u dugometražnom filmu - Zbornica, redateljice i scenaristice Sonje Tarokić, koji je osvojio Zlatnu arenu za najbolji film 69. Filmskog pulskog festivala.

zlatna_arena.jpeg

- Film Sonje Tarokić - Zbornica, snimali smo 2019. godine, prije pandemije korone. Film je završen 2020., no, zbog korone nije mogao biti distribuiran, pa je premijeru imao lani, na prestižnom filmskom festivalu u Karlovym Varyma, koji je uz Cannes, Berlin i Veneciju, jedan od četiri najjača filmska festivala u Europi - istaknuo je Stojan Matavulj, koji u ovom filmskom prvijencu Sonje Tarokić igra zanimljivu i zahtjevnu ulogu osebujnog nastavnika povijesti.

Matavulj u Zbornici tumači glavnu mušku ulogu, koja je ujedno i pokretač radnje ovoga filma o entuzijastičnoj psihologici koja započinje vlastitu borbu s problematičnim profesorom povijesti.

stojan_matavulj.jpg

- Glavnu ulogu igra Marina Redžepović, dok ja tumačim glavnu mušku ulogu. Glumim naime, profesora povijesti u školi u koju ona dolazi raditi i umjesto da se, kao psihologica, bavi problemima djece, ona bude uvučena u prepirku između mene i ravnateljice škole oko mog pristupa predavanju povijesti. Uloga je neobična i do sada još nisam imao takvu ulogu. Igrati poremećenog čovjeka koji ne odaje svoju poremećenost je dosta zahtjevna uloga - rekao je Stojan Matavulj o ulozi koju tumači u filmu Zbornica.

Film Zbornica dobio je Zlatnu arenu i za režiju te za montažu (Borna Buljević) a Zlatnom arenom za najbolju sporednu ulogu u ovom filmu nagrađena je Nives Ivanković.

Bosilj: Ikona varaždinskog kazališta, ali i hrvatskog glumišta

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj čestitao je na još jednoj osvojenoj nagradi.

- Stojan Matavulj jedna je od ikona varaždinskog kazališta, ali i hrvatskog glumišta koji svojim radom doprinosi ugledu našeg kazališta, njegovoj promociji i razvoju. Ovogodišnja Zlatna arena još je jednom to potvrdila. Čestitam mu i zahvaljujem na žaru s kojim živi svoj glumački život i u tome je uzor mnogim mladim glumačkim generacijama - rekao je gradonačelnik.