Pukovniku Sokaču, zapovjedniku 104. brigade Zbora narodne garde otkriveno spomen-obilježje Foto: Ilustracija

Pukovniku Sokaču, zapovjedniku 104. brigade Zbora narodne garde otkriveno spomen-obilježje

VV | 8.12.2019. u 08:30h | Objavljeno u Društvo

Otkrivanje spomen-obilježja nama u obitelji znači jako puno. Ovo je njegovo rodno selo i tu je proveo svoje djetinjstvo. Želim svima zahvaliti što su ovdje – rekao je Alen Sokač, sin pokojnog pukovnika Ivana Sokača, zapovjednika 104. brigade Zbora narodne garde hrvatske vojske jučer u Oporovcu, gdje je otkriveno je spomen-obilježje u njegovu čast, u čast njegove obitelji, njegovih suboraca i svih mještana Međimurja. 

IMG_20191207_140016.jpg


Pukovnik Sokač bio je zapovjednik 104. brigade Zbora narodne garde hrvatske vojske i predvodio je svoju postrojbu u oslobađajućim akcijama šireg pakračko-lipičkog područja. Od 1991. radio je u Štabu teritorijalne obrane Operativne zone Varaždin, a odmah na početku Domovinskog rata uključio se u stvaranje Hrvatske vojske. Bio je jedan od osnivača 104. brigade Zbora narodne garde na varaždinskom području te sudjeluje u borbenim djelovanjima na pakračkom području. U tijeku provođenja akcije Alfa 91. u Pakracu na Gavrinici 28. prosinca 1991. prilikom dovođenja novih snaga iz ivanečke 2. bojne na lijevi bok varaždinske 1. bojne, sa skupinom branitelja nailazi ispred neprijateljskog tenka, te pogiba zajedno s još trojicom hrvatskih branitelja. Ivan Sokač nositelj je odlikovanja Reda Nikole Šubića Zrinskog koje je nakon 27 godina posthumno primila njegova obitelj, a posthumno je promaknut u čin pukovnika, 1992. godine.
Na inicijativu vodstva Kluba varaždinskih branitelja, predstavnika mjesnog odbora Oporovca, grada Preloga na čelu s gradonačelnikom Ljubomirom Kolarekom u njegovom rodnom mjestu  podignuto je spomen obilježje u čast njemu, njegovoj obitelji i svih mještana Međimurja.

- U godini kada Prelog slavi 755 godina postojanja i u jednom razvoju grada gdje razmišljamo o ravnomjernom razvoju svih naselja, ova godina je godina Oporovca. Zato smo upravo u toj godini odlučili postaviti spomen-obilježje pukovniku Sokaču. Kada se prva ploča postavljala na jedan brzoplet način, kada su se neke stvari iz njegovog života i uloge u Domovinskom ratu zaboravile i zaobišle, odlučili smo sada to učiniti ispravno te tako odamo počast njemu i njegovoj obitelji - rekao je preloški gradonačelnik Kolarek na otkrivanju spomen ploče, na kojem su bili i predstavnici Kluba varaždinskih branitelja, Sokačeva obitelj, sinovi Alen i Mario, ali i dožupan Tomislav Paljak.
- Ovaj dio Hrvatske čini pojam u ratu koji je poznat od Vukovara do Dubrovnika, Vukovara i Knina. S dužnim poštovanjem obratit ćemo se obitelji pokojnog pukovnika i uputiti poruku ohrabrenja njegovim suborcima i svim braniteljima, a i onima koji imaju obvezu sve ono što se događalo u Domovinskom ratu čuvati kao zalog za budućnost – rekao je Paljak.

Na inicijativu Kluba varaždinskih branitelja jedna ulica u Varaždinu dobila je ime po poginulom ratnom zapovjedniku 104. brigade. Također, Klub varaždinskih branitelja radi na filmu o ratnom putu pokojnog pukovnika Sokača pod nazivom "Ivan Sokač – život za Hrvatsku“.