PUHANJEM DO ZDRAVLJA Ove subote akcija Udruge oboljelih i liječenih od karcinoma pluća "Kaj sad?" Foto: VV arhiva / ilustracija

PUHANJEM DO ZDRAVLJA Ove subote akcija Udruge oboljelih i liječenih od karcinoma pluća "Kaj sad?"

Varaždinske vijesti | 3.6.2022. u 13:19h | Objavljeno u Društvo

Udruga oboljelih i liječenih od karcinoma pluća "Kaj sad?" u subotu 4. lipnja, od 9 do 13 sati, na Franjevačkom trgu u Varaždinu (kod izlaza iz Ulice S. S. Kranjčevića) organizira već tradicionalnu akciju "Puhanjem do zdravlja". Akcija je trebala biti održana prošle subote, no zbog nepovoljnih je vremenskih prilika bila odgođena.

- Ovu javnozdravstvenu akciju s preventivnim ciljem provodimo u povodu Svjetskog dana nepušenja, koji se obilježava 31. svibnja, a ideja je kroz nekoliko jednostavnih dijagnostičkih pretraga na licu mjesta (mjerenje tlaka, šećera u krvi, spirometrija) privući širu javnost te tako ukazati na važnost očuvanja plućnog zdravlja, ali i preventivnih pregleda sa svrhom očuvanja zdravlja uopće – istaknula je predsjednica Udruge "Kaj sad?" dr. Martina Hajduk Ribić iz Službe za plućne bolesti i TBC Klenovnik, dodavši kako će svi zainteresirani moći pokupiti promotivne materijale i postavljati pitanja.

Nakon dvije pandemijske godine, napomenula je, ovo će ujedno biti prilika za osvrt na utjecaj i posljedice preboljenja Covid-infekcije.

- Ove godine prvi put u timu ćemo imati i fizioterapeute koji aktivno provode plućnu rehabilitaciju u Službi za plućne bolesti i TBC Klenovnik sa svrhom redukcije respiratornih simptoma i poboljšanja kvalitete života – napomenula je dr. Hajduk Ribić.

Udrugu oboljelih i liječenih od karcinoma pluća "Kaj sad?" osnovali su 2008. godine oboljeli od karcinoma pluća, članovi njihovih obitelji te medicinsko osoblje tadašnje Bolnice za plućne bolesti i TBC Klenovnik, danas Službe varaždinske Opće bolnice.

- Naziv je dobila u spomen na preminulog varaždinskog kazališnog umjetnika Tomislava Lipljina, prema njegovoj posljednjoj predstavi, koji je također izgubio bitku s ovom opakom bolesti. Prvi predsjednik Gojko Ćordaš, jedan od osnivača udruge i tadašnji pacijent, bio je predsjednik udruge 10 godina te je ostao počasni predsjednik – dodala je dr. Hajduk Ribić.

Pojasnila je da je udruga osnovana s ciljem pružanja podrške i pomoći oboljelima i članovima njihovih obitelji.

- Nakon suočavanja s ovom dijagnozom svi postave isto pitanje i to baš ovo iz naziva udruge. Želimo da nam se bolesnici obrate s pitanjima kao što su koji je put od postavljanja dijagnoze do terapije, koje su im terapijske opcije, kako izgledaju, koliko traju i što mogu očekivati. Želimo bolesnicima reći da nisu sami, da im ponudimo povezivanje s drugim bolesnicima koji su prolazili ili prolaze isti scenarij. Nudimo i organizaciju psihološke potpore, kontrolnih pregleda i nabavke medicinskih pomagala – rekla nam je predsjednica udruge.