Pučka meteorologija: Sunčani Božić najavljuje hladni svibanj Foto: ilustracija

Pučka meteorologija: Sunčani Božić najavljuje hladni svibanj

Varaždinske vijesti | 26.12.2017. u 17:32h | Objavljeno u Društvo

Prema pučkom vjerovanju, najhladniji period zime trebao bi biti onaj od Božića pa do blagdana sv. Tri kralja. No, kako napominje Tibor Martan, dipl. etnolog, ako se u tom periodu pojave topli i sunčani dani, a snježne oborine u potpunosti izostanu, pučko vjerovanje najavljuje hladnoću u svibnju iduće kalendarske godine.

U Jelenščaku kod Novog Marofa zabilježena je tako narodna izreka od kazivača Vjekoslava Saboleka koja potvrđuje takve najave. Izreka glasi: "Nikad se ne veseli kad te sunce o Božiću grije jer to ćeš platiti u svibnju!".

- U mjesecu svibnju postoji velika mogućnost pojave jakog mraza koji može uništiti mlade usjeve na poljima, ali i naštetiti vegetaciji vinove loze u vinogradima te tako umanjiti urod u jesen. Narod u svibnju poznaje nekoliko svetaca koje naziva "mržljakima" jer je mraz najučestaliji oko njihovih spomendana. To su: sv. Servacije, sv. Pankracije, sv. Bonifacije i sv. Sofija. Hoće li ovogodišnji sunčani Božić  uistinu biti predznakom hladnog svibnja s mrazem, ali i pokojom pahuljom snijega, tek nam je vidjeti – zaključio je Tibor Martan.