Psihošpancir na konferenciji hrvatskih psihologa u Zadru

VV | 26.11.2017. u 16:34h | Objavljeno u Društvo

Od 8. do 11. studenog održana je jubilarna 25. godišnja konferencija hrvatskih psihologa u Zadru, a središnja tema bila je „Psihologija u promociji i zaštiti ljudskih prava i društvene pravednosti“. U okviru spomenute konferencije održao se i Psihošpancir u organizaciji Društva psihologa Varaždin/Čakovec čija je predsjednica Andreja Bogdan, klinička psihologinja i predsjednica Hrvatske psihološke komore.

Na Psihošpanciru sudjelovalo je 20 predavača, a govorilo se o pravima ovisnika na rehabilitaciju i pravu pacijenata na liječenje, izboru terapijskih tehnika i pravu na neliječenje te pravima osoba smještenih u socijalnim institucijama. O navedenim temama govorili su i razgovarali sa sudionicima konferencije poznati psiholozi (Kamenov, Brajša, Sveško, Kuljanić, Kamenečki, Lopižić, Mikuš, Vlašić-Cicvarić) i psihijatri (Zoričić, Mišević) te mnogi drugi.

Osim toga, raspravljalo se o aktualnim temama iz znanosti i prakse, uključujući tzv. krizu u znanosti, etiku u procesu psihoterapije, Zakon o psihološkoj djelatnosti, probleme u selekciji, usavršavanju i napredovanju psihologa, ulogu psihologa u razvoju područja upravljanja ljudskim potencijalima, adaptaciju i standardizaciju nekih mjernih instrumenata i druge za struku važne teme.

U nastojanju da 25. GKHP bude prostor razmjene relevantnih znanstvenih i stručnih spoznaja te argumentirane rasprave o središnjoj temi konferencije poseban doprinos dao je ugledni plenarni predavači: prof.dr. Dominic Abrams, voditelj Centra za proučavanje grupnih procesa na Sveučilištu u Kentu i dopredsjednik razreda za društvene znanosti Britanske akademije, mr.sc. Maja Gabelica Šupljika, zamjenica Pravobraniteljice za djecu RH, Polli Hagenaars, predsjednica Odbora za ljudska prava i psihologiju Europske federacije društava psihologa, prof.dr. Jan-Willem van Prooijen, predsjednik Međunarodnog društva za istraživanja pravde, te psihoterapeut Tom Warnecke, član Izvršnog odbora Europske asocijacije za psihoterapiju.

25. GKHP održala se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović te supokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja RH. Organizator skupa bilo je Hrvatsko psihološko društvo, a suorganizatori skupa Hrvatska psihološka komora, Društvo psihologa Zadar, Odjel za psihologiju Sveučilišta u Zadru i Agencija za odgoj i obrazovanje. Počasni predsjednici 25. GKHP su prof.dr.sc. Slavko Kljaić i prof.dr.sc. Mirjana Krizmanić.