PSIHOŠPANCIR Kako izgraditi karakter koji vodi do uspjeha? Foto: ilustracija / Pixabay

PSIHOŠPANCIR Kako izgraditi karakter koji vodi do uspjeha?

Matej Fiškuš, mag.psych. | 11.5.2019. u 20:21h | Objavljeno u Društvo

Ludost je raditi istu stvar iznova, na isti način i očekivati drugačiji rezultat. Uspjeh zahtijeva promjenu. (Einstein, 1950).

Početak priprema za novu sezonu korisno je iskoristiti za postavljanje ciljeva, donošenje važnih odluka i (potencijalnih) promjena, no zapitajmo se jesmo li zaista spremni mijenjati se i raditi na sebi. Rad na sebi podrazumijeva promjenu mentalnog sklopa ili načina razmišljanja s ciljem napredovanja. Naglasak je na razmišljanju o čimbenicima koje možemo kontrolirati, a koji mogu utjecati na ishod.

Važno je (na vrijeme!) shvatiti da u stvarnosti postoji vrlo mali broj faktora koje možemo kontrolirati. Samim time korisno je razmišljati o konačnom rezultatu kao spletu okolnosti. Ako tako postavimo stvari, što onda uopće možemo kontrolirati? Zapravo, mnogo toga! Naš odnos prema sebi, drugima, radu (ili onime čime se bavimo) te stavovima i vrijednostima koje imamo.

Razvijajući zdrav suživot sa samim sobom, rad na samopoštovanju i vjera u vlastiti napredak utječe na način kako doživljavamo sami sebe, a što je još važnije, lakše prihvaćamo vlastita ograničenja. Na tragu tog razmišljanja upoznat ćemo druge (i njihove prednosti i nedostatke) kao i način kako nam drugi mogu pomoći u ostvarenju vlastitih ciljeva.

Ulažući u odnos s kolegama, suigračima, partnerima i sl. stvorit ćemo povoljne okolinske uvjete i samim time pronaći podršku u mogućim kriznim situacijama. Odnos prema radu kao dio karaktera gradi se postepeno, baš kao i odnos prema sebi i drugima - tu je važan doživljaj vlastitog doprinosa i vrijednosti, ali i prepoznavanje faktora koje nismo mogli kontrolirati, a utjecali su na ishod.

Traženjem dežurnog krivca, izvrtanjem činjenica ili traženjem opravdanja nećemo postići vlastiti razvoj i uvid u alternativne načine rješavanja problema. Prihvaćanjem odgovornosti te adekvatnom analizom nastojte ispraviti pogreške koje su proizvod vlastitog djelovanja, a koje u budućnosti možete promijeniti.

Savjet za kraj: vodite računa o zdravim stavovima i vrijednostima po kojima će Vas okolina upamtiti i koji će donijeti zaokret u razmišljanju prema efikasnijem djelovanju.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci