VIDEO Prva školska televizija snimila video uratke koji će pomoći u polaganju mature iz Hrvatskog jezika Foto: Youtube

VIDEO Prva školska televizija snimila video uratke koji će pomoći u polaganju mature iz Hrvatskog jezika

Srednja.hr | 30.5.2020. u 13:11h | Objavljeno u Društvo

Hrvatsko narodno kazalište Varaždin i Prva školska televizija, koja djeluje u sklopu Centra izvrsnosti za hrvatski jezik Varaždinske županije (CIH) na prijedlog ravnateljice HNK-a, Jasne Jakovljević, uključili su se u projekt Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja ‘U centru mature’.

Simili su tako za sada četiri emisije u kojima glumci HNK-a Varaždin čitaju ili govore i glume tekstove hrvatskih i stranih pisaca koji se nalaze na popisu esejskih zadataka za državnu maturu. Zatim su profesorice Sunčica Podoreški i Valentina Šinjori, dugogodišnje suradnice NCVVO-a, s učenicom Vidom Škorjanec iz 3. razreda Elektrostrojarske škole (CIH) te Emmom Fotak, studenticom ruskoga i francuskog jezika, članicom CIH-a tijekom srednje škole, metodički provele učenike kroz određene zadatke. U planu je snimiti ukupno osam epizoda, a te preostale četiri bit će dostupne ovih dana.

- Radilo se na tekstovima koji su do sada provedeni kao esejski zadatci, koji su maturantima dostupni na mrežnim stranicama NCVVO-a. Snimljeni materijali dostupni su besplatno svim zainteresiranim učenicima putem YouTube kanala i kanala Prve školske televizije. Snimatelji i montažeri bili su Ema Veseljak, studentica Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu, polaznica CIH-a tijekom srednje škole te Domagoj Dugi, student Multimedije, također član CIH-a tijekom srednjoškolskoga obrazovanja. Oboje su bili učenici Elektrostrojarske škole Varaždin i rade u Prvoj školskoj televiziji od početka njezina rada - rekla je profesorica Šinjori.

Dodaje, osim za maturu, ovi videi mogu se koristiti, ne samo na maturi, nego i u nastavi.

- Snimanje ovih materijala potpuno je nekomercijalno; glumci i svi uključeni iz Prve školske televizije odradili su to volonterski. Zajednički je cilj bio pružiti podršku učenicima i nastavnicima u pripremi ispita državne mature, a snimljene emisije mogu se na različite načine i dalje koristiti u nastavi. Iako je pripremljeno i objavljeno mnoštvo digitalnih materijala koji se odnose na ispit iz Hrvatskoga jezika, uključujući i pregled primjera esejskih zadataka, s ishodima koji se tim zadacima ocjenjuju te kriterijima vrednovanja, mislimo da bi učenicima bilo vrlo korisno kad bi čuli kvalitetno pročitan tekst, objašnjenje načina rada i metoda koje će im pomoći u rješavanju esejskoga zadatka na maturi - zaključuje profesorica Šinjori.

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite i na našoj Facebook stranici Maturanti 2020. te u grupi Maturanti 2019./2020. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci