Promovirana "Odhajanja" Tomislava Ribića, pjesnika koji je odrastao u vrijeme dobre umjetnosti

| 17.11.2017. u 14:24h | Objavljeno u Društvo

Mjesec hrvatske knjige u varaždinskoj knjižnici završio je promocijom kajkavske zbirke pjesama Tomislava RibićaOdhajanja“. Gotovo točno godinu dana od promocije njegove zbirke priča „Madona na prozoru“, na istom su mjestu predstavljene mahom pobjedničke pjesme s raznoraznih natječaja, prikupljene i objavljene u zbirci u izdanju Modernista.

Generacijska poezija

– Riječ je o generacijskoj poeziji s brojnim popkulturnim elementima, to je poezija čovjeka koji je odrastao u vrijeme dobrih filmova i vrhunaca rock-muzike, u vrijeme čovjekova odlaska u svemir i svijeta koji nije bio toliko ovisan o tehnologiji – rekla je Valentina Šinjori, pjesnikinja i recenzentica „Odhajanja“, te, uz Robertina Bartolca, izdavača, i samog autora, jedan od predstavljača.

Lirski subjekt nema dvojbi, svjestan je svih ovih desetljeća somnambulne Hrvatske, u pjesmama ima socijalne tematike, pjesme nisu patetične, ima i dokumentarističke poezije, zna gdje je, gdje živi i prihvaća to, jer nitko ne bira gdje će se roditi, dodala je.

„Odhajanja“ su pisana na urbanoj varaždinskoj kajkavštini mladih, koja pruža brojne mogućnosti sugestivnih doživljaja, a Tomislav Ribić je jedan od onih koji „kaj“ čuju kao muziku.

Starman i vesmir

Pjesnik je rekao da mu je prvi izbor za naslov zbirke bio „Horvatska traumatologija“, no da je na prijedlog recenzentice ipak promijenio mišljenje i dodao da mu ona, kao i mnogi drugi pjesnici s kojima prijateljuje ili su mu rivali na natječajima, služi kao nadahnuće i poticaj za bavljenje poezijom.

Dodao je i da je na naslovnici knjige crno-bijela fotografija koja prikazuje njegovoga pretka uoči odlaska u bijeli svijet, a na poleđini je također reprodukcija stare fotografije koja prikazuje varaždinski kolodvor, na kojem natpis Varaždin piše na ćirilici. Sve to daje zbirci patinu nečega što je prošlo i neće se vratiti.

Kako je Valentina Šinjori zbirku zaokružila svojim pogovorom na kajkavskom jeziku tako su cijelu promociju zaokružili gosti; polaznice Centra izvrsnosti za hrvatski jezik Lara Oreški i Lana Par čitanjem Ribićevih pjesama, a mladi gitaristi Karlo i Marko izvedbom pjesme „StarmanDavida Bowieja, koja je korespondirala s Ribićevom kozmičkom, „vesmirskom“ tematikom o kojoj je govorila Valentina Šinjori, zaključio je Robertino Bartolec.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci