PROMOCIJA U knjizi "Germanizmi u varaždinskom govoru" 6.500 posuđenica iz njemačkog koje i danas koristimo Foto: Ilustracija/Grad Varaždin

PROMOCIJA U knjizi "Germanizmi u varaždinskom govoru" 6.500 posuđenica iz njemačkog koje i danas koristimo

| 2.12.2021. u 15:00h | Objavljeno u Društvo

"Germanizmi u varaždinskom govoru“ naziv je monografije autorice dr. sc. Sanje Županić koja je promovirana danas u Gradskoj vijećnici Varaždin.

Uzvanike na promociji ovog izdanja koju je organizirao Zavod za znanstveni rad u Varaždinu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u sklopu programa obilježavanja Dana grada Varaždina i blagdana svetog Nikole. Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj naglasio je stoljetnu povezanost Varaždina sa zemljama njemačkog govornog područja, te čestitao autorici i pohvalio rad varaždinskog zavoda HAZU-a koji su se potrudili da ta jezična baština varaždinskog govora bude znanstveno obrađena i sačuvana.

germanizmi_promocija2.JPG

Autorica je tijekom višegodišnjeg istraživanja povijesti upotrebe Njemačkog jezika u Varaždinu sakupila više od 6.500 riječi, posuđenica iz Njemačkog jezika koje koristi veliki broj građana Varaždina u svom svakodnevnom jeziku. Autorici i izdavaču čestitao je i akademik Dario Vretenar, glavni tajnik HAZU-a. O autorici i njenom značajnom djelu koje je na tragu očuvanju djelu, uz voditelja varaždinskog zavoda Vladimira Huzjana govorili su Velimir Piškorec, te Spomenka Težak, viša kustosica Gradskog muzeja Varaždin.