Projekt History Rocks: Projekcija filma "The War to End All Wars" i u Varaždinu Foto: GMV

Projekt History Rocks: Projekcija filma "The War to End All Wars" i u Varaždinu

Varaždinske vijesti | 10.11.2023. u 09:24h | Objavljeno u Društvo

Gradski muzej Varaždin jedan je od stotinjak svjetskih i triju hrvatskih muzeja - sudionika u međunarodnom projektu History Rocks, u okviru kojeg će se tijekom studenoga širom svijeta premijerno prikazati dugometražni animirani film "The War to End All Wars / Rat za kraj svih ratova".

Inicijator projekta je švedski heavy metal sastav Sabaton, na čiju je autorsku glazbenu podlogu s istoimenog albuma napravljen film animacijskog studija YarnHub, temeljen na najvažnijim događajima iz Prvoga svjetskog rata u povodu 105. obljetnice njegova završetka.

Popularni švedski "metalci", koji svoje brojne fanove imaju i u Hrvatskoj, gdje su nastupili već nekoliko puta, nadahnuće za svoje pjesme crpe iz ratova (osobito Prvoga i Drugoga svjetskog rata) i povijesnih događaja, a kroz projekt History Rocks žele senzibilizirati javnost i potaknuti je da više pozornosti obrati na muzeje u svojim lokalnim zajednicama, koji se (anti)ratnom tematikom bave u sklopu svog poslanja.

U Varaždinu se projekcija održava u kinu Gaj, u subotu 11. studenoga u 11 sati, na dan i sat kad je prije 105 godina Prvi svjetski rat službeno završio.

Ulaz na projekciju filma je besplatan.

Prvom svjetskom ratu Gradski muzej Varaždin posvetio je, u povodu obilježavanja 100. obljetnice njegova izbijanja, i izložbu Narod u nevolji – Veliki rat na varaždinskom području, za koju je GMV-u 2015. godine Hrvatsko muzejsko društvo dodijelilo godišnju Nagradu za najbolju realiziranu izložbu.

Video sadržaj