Projekt Globe Medicinske škole Varaždin predstavljen stanovnicima Jalkovca

Varaždinske vijesti | 7.2.2018. u 15:52h | Objavljeno u Društvo

Medicinska škola Varaždin jedna je od malobrojnih srednjih škola u Varaždinu koje provede svjetski poznati znanstveni program GLOBE te jedna od malobrojnih srednjih škola u Hrvatskoj u kojima se provodi građanski odgoj i obrazovanje kao nastavni predmet.

GLOBE i građanski odgoj i obrazovanje bili su ujedinjeni u petak, 2. veljače u Društvenom domu u Jalkovcu pokraj Varaždina, gdje su učenici Medicinske škole Varaždin pred žiteljima naselja, ali i zamjenikom župana Robertom Vugrinom te stručnjacima iz područja agronomije i biokemije predstavili rezultate svojih istraživanja vezanih upravo uz Jalkovec i kvalitetu tla i vode u rijeci Plitvici. Cilj predavanja bio je senzibilizirati javnost za ekološke probleme i činjenicu da na zdravlje i kvalitetu života utječe okoliš u kojem svakodnevno borave.

Pod vodstvom profesorice Marije Krajnik koja na Medicinskoj školi Varaždin predaje biologiju i kemiju te vodi projekt GLOBE, učenici već četvrtu godinu za redom mjere i proučavaju razinu nitrata i nitrita u rijeci Plitvici, opažaju kakvoću vode, prozirnost i ostala svojstva koja ukazuju na kakvoću vode. Rezultate istraživanja predstavili su maturanti Jonathan Claudio Beneš i Lana Bogović. Nakon izlaganja publika je raspravljala s učenicima i njihovom mentoricom. Zaključak je bio da je Plitvica zagađena 2. stupnjem, što znači da sadrži nešto veći broj nitrata i nitrita od očekivanog, no da je i dalje zadovoljavajuće kvalitete.

Ono na što treba obratiti pažnju su pesticidi koje stanovnici Jalkovca koriste u tretiranju svojih poljoprivrednih površina, a što utječe na kakvoću vode. Pod vodstvom profesorice Jadranke Težački koja na istoj školi predaje predmete etiku, sociologiju, politiku i gospodarstvo te građanski odgoj i obrazovanje, učenici trećih razreda istraživali su zakonski okvir korištenja pesticida te analizirali sadržaj medija u zadnjih pet godina koji istražuje ovu problematiku.

Učenici Tin Zgrebec, Danijel Rogek, Marinela Blaži i Anja Hančić predstavili su publici rezultati svog istraživanja, s posebnim osvrtom na ekološki prihvatljive metode u borbi protiv nametnika te razne alternativne metode tretiranja poljoprivrednih površina. Letak kojeg su izradili u školi su podijelili svima zainteresiranima, a organizator predavanja, ing. radiologije Tomislav Martinuš, ujedno stanovnik Jalkovca i vanjski suradnik Medicinske škole Varaždin zahvalio je svima nazočnima, posebno školi koja je ostvarila odličnu suradnju s predstavnicima Jalkovca. Najavljena je i sljedeća suradnja u vidu ispitivanja drugih bioloških i ekoloških aspekata ovog naselja s naglaskom na rijeci Plitvici.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci