Projekt Globe Medicinske škole Varaždin predstavljen stanovnicima Jalkovca

Varaždinske vijesti | 7.2.2018. u 15:52h | Objavljeno u Društvo

Medicinska škola Varaždin jedna je od malobrojnih srednjih škola u Varaždinu koje provede svjetski poznati znanstveni program GLOBE te jedna od malobrojnih srednjih škola u Hrvatskoj u kojima se provodi građanski odgoj i obrazovanje kao nastavni predmet.

GLOBE i građanski odgoj i obrazovanje bili su ujedinjeni u petak, 2. veljače u Društvenom domu u Jalkovcu pokraj Varaždina, gdje su učenici Medicinske škole Varaždin pred žiteljima naselja, ali i zamjenikom župana Robertom Vugrinom te stručnjacima iz područja agronomije i biokemije predstavili rezultate svojih istraživanja vezanih upravo uz Jalkovec i kvalitetu tla i vode u rijeci Plitvici. Cilj predavanja bio je senzibilizirati javnost za ekološke probleme i činjenicu da na zdravlje i kvalitetu života utječe okoliš u kojem svakodnevno borave.

Pod vodstvom profesorice Marije Krajnik koja na Medicinskoj školi Varaždin predaje biologiju i kemiju te vodi projekt GLOBE, učenici već četvrtu godinu za redom mjere i proučavaju razinu nitrata i nitrita u rijeci Plitvici, opažaju kakvoću vode, prozirnost i ostala svojstva koja ukazuju na kakvoću vode. Rezultate istraživanja predstavili su maturanti Jonathan Claudio Beneš i Lana Bogović. Nakon izlaganja publika je raspravljala s učenicima i njihovom mentoricom. Zaključak je bio da je Plitvica zagađena 2. stupnjem, što znači da sadrži nešto veći broj nitrata i nitrita od očekivanog, no da je i dalje zadovoljavajuće kvalitete.

Ono na što treba obratiti pažnju su pesticidi koje stanovnici Jalkovca koriste u tretiranju svojih poljoprivrednih površina, a što utječe na kakvoću vode. Pod vodstvom profesorice Jadranke Težački koja na istoj školi predaje predmete etiku, sociologiju, politiku i gospodarstvo te građanski odgoj i obrazovanje, učenici trećih razreda istraživali su zakonski okvir korištenja pesticida te analizirali sadržaj medija u zadnjih pet godina koji istražuje ovu problematiku.

Učenici Tin Zgrebec, Danijel Rogek, Marinela Blaži i Anja Hančić predstavili su publici rezultati svog istraživanja, s posebnim osvrtom na ekološki prihvatljive metode u borbi protiv nametnika te razne alternativne metode tretiranja poljoprivrednih površina. Letak kojeg su izradili u školi su podijelili svima zainteresiranima, a organizator predavanja, ing. radiologije Tomislav Martinuš, ujedno stanovnik Jalkovca i vanjski suradnik Medicinske škole Varaždin zahvalio je svima nazočnima, posebno školi koja je ostvarila odličnu suradnju s predstavnicima Jalkovca. Najavljena je i sljedeća suradnja u vidu ispitivanja drugih bioloških i ekoloških aspekata ovog naselja s naglaskom na rijeci Plitvici.