Projekcijom filmova i izložbom zatvorena 24. Škola medijske kulture "dr. Ante Peterlić"

vv | 26.8.2022. u 17:40h | Objavljeno u Društvo

Svečano je zatvorena 24. Škola medijske kulture „dr. Ante Peterlić“ projekcijom radioničkih filmova u kinu Gaj i izložbom radova s radionice fotografije i radiofonijskih eksperimenata u Centru za mlade i nezavisnu kulturu P4 u Varaždinu. Škola se ubraja među pet najvažnijih projekata medijskog opismenjavanja u Hrvatskoj te među stotinu i pedeset najvažnijih na razini Europske Unije.

Uvodnu riječ je imala voditeljica revijskih i obrazovnih programa Hrvatskog filmskog saveza, Sanja Zanki Pejić i zahvalila se svim pokroviteljima i partnerima u organizaciji.

Pomoćnica ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra, Maja Vukić zahvalila se Hrvatskom filmskom savezu i sudionicima što su uložili svoje vrijeme i trud.

- Čujem to veselje sjedeći ovdje u dvorani. Hvala vam što ćete tu strast podijeliti sa svojim učenicima i što će učenici gledati filmove, stvarati filmove te da ćemo uživati u njihovim filmovima - rekla je pomoćnica ravnatelja HAVC-a, Maja Vukić

Zatim se prisutnima obratio Miroslav Mićanović, viši savjetnik pri Agenciji za odgoj i obrazovanje koji je sve pozdravio i u ime ravnateljice Dubravke Brezak Stamać. Prezentacija programskog sadržaja odvila se uz kritičke osvrte na polazničke radove, predsjednika Hrvatskog filmskog saveza, Damira Čućića.

Polaznice prvog i drugog stupnja su prezentirale što su radile na ovogodišnjim seminarima pa su uslijedile projekcije radioničkih filmova uz prezentaciju uz govor voditelja radionica: mag. inf. educ. Jasminke Bijelić Ljubić s animiranog filma, akademske filmske montažerke Ivane Fumić, akademske filmske snimateljice Dinke Radonić, akademskog filmskog montažera Martina Semenčića, voditeljice i urednice na HRT-u Maje Tokić, akademskog filmskog snimatelja Marinka Marinkića, filmskog redatelja Tomislava Mršića, filmskog redatelja Filipa Dizdara, filmskog redatelja Igora Jelinovića, doc. art. Darija Petkovića i radijske novinarke i urednice Ljubice Letinić.

Ovogodišnja 24. Škola medijske kulture “dr. Ante Peterlić” održana je u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, a pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske zajednice tehničke kulture, Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, Društva hrvatskih filmskih redatelja, Agencije za elektroničke medijeGrada Varaždina i Varaždinske županije, a pod generalnim sponzorstvom AVITEH-a. Manifestacija je realizirana u partnerstvu s Filmsko-kreativnim studijem VANIMA, Pučkim otvorenim učilištem Varaždin i kinom Gaj, Gradskim muzejom Varaždin, Centrom P4 i Studentskim centrom Varaždin.