Program "Odgoj za humanost" u školama na ivanečkom području Foto: GDCK Ivanec

Program "Odgoj za humanost" u školama na ivanečkom području

I.D./VV/L. Loparić | 24.4.2016. u 09:33h | Objavljeno u Društvo

Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec u drugom je polugodištu školske godine 2015./2016. godine započelo s provedbom programa "Odgoj za humanost" koji se temelji na poimanju važnosti te poticanju i ohrabrivanju humanosti i humanog djelovanja.

Posebna je pažnja usmjerena razvoju socijalne svijesti u djece, osobito tolerancije, suosjećanja i odgovornosti za sebe i svoju lokalnu zajednicu. Program je u skladu s Kurikulumom građanskog odgoja i obrazovanja, a provedbom aktivnosti koje su predviđene programom, učenici usvajaju znanja i vještine koje doprinose razumijevanju dobrovoljnog rada u zajednici, te razvoju solidarnosti i voluntarizma.

Tijekom siječnja, veljače i travnja ukupno je provedeno 40 radionica u pet osnovnih škola na području Lepoglave, Ivanca i Maruševca, u koje je bilo uključeno ukupno 774 učenika nižih i viših razreda, pri čemu je obrađeno osam tema unutar programa "Odgoj za humanost". U Osnovnoj školi "Ante Starčevića" Lepoglava provedeno je ukupno 17 radionica u koje je bilo uključeno 17 razreda od ukupno 303 učenika, u Osnovnoj školi "Ivana Kukuljevića Sakcinskog" Ivanec provedeno je ukupno 16 radionica u koje je bilo uključeno 16 razreda od ukupno 343 učenika, a u Osnovnoj školi "Gustav Krklec" Maruševec, te Područnim školama Druškovec i Greda provedeno je ukupno sedam radionica u koje je bilo uključeno osam razreda i ukupno 128 učenika.

Provedbom radionica "Prva pomoć" učenici prvih, drugih, trećih i četvrtih razreda upoznati su s osnovnim načinima pružanja prve pomoći, samopomoći i pomoći drugima u slučaju ozljeda, usvojili su nova znanja i vještine s naglaskom na pravilne načine reagiranja na mjestu nesreće, a posebice u kontekstu školskog okruženja, tijekom igre na igralištu ili na putu od škole do kuće. Putem radionica na temu "Prevencije trgovanja ljudima", prilagođenih učenicima osnovnoškolske dobi, učenici su upoznati s okolnostima u kojima je ugrožena njihova sigurnost, s važnošću njihove dobrobiti i zaštite, te su naučili pravilne načine reagiranja i samozaštite u situacijama opasnosti.

Provedbom radionice "Prava djece" učenici trećih i četvrtih razreda su na kreativan način upoznati s dječjim pravima i dužnostima. Radionice "Volim druge" usmjerene su senzibilizaciji školske djece trećih razreda o specifičnostima razvojnih poteškoća u djece, odnosno podrazumijevaju osvještavanje učenika o svakodnevnim i praktičnim problemima s kojima se susreću djeca s poteškoćama u razvoju i upoznavanje s adekvatnim načinima ophođenja prema djeci s poteškoćama u razvoju u konkretnim situacijama, a u kontekstu školskog okruženja i lokalne sredine.

Kroz radionice "Postanak Crvenog križa" i "Humanost" učenici viših razreda upoznati su s poviješću i nastankom Crvenog križa, te stječu osnovna znanja o pojmu humanosti, važnosti humanog ponašanja u svakodnevnom životu, humanitarnoj organizaciji Crvenog križa, te načelima Crvenog križa. Kroz provedbu radionice "Dobrovoljno darivanje krvi" učenici su osviješteni o potrebi humanog ponašanja prema drugim ljudima uz naglasak na važnost darivanja krvi za spašavanje tuđih života.

Kako ističu iz GDCK Ivanec, suradnja sa školama bila je izuzetno kvalitetna, a povratna informacija učenika mjerena putem evaluacija također se pokazala iznimno pozitivnom. U narednom periodu radionice će se provoditi i u Područnim školama Ivanca, Osnovnoj školi "Ivana Rangera" Kamenica i u Područnoj školi Žarovnica.

Započela je i provedba edukativnih radionica u Srednjoj školi Ivanec na temu "Prevencija trgovanja ljudima". Planirana je provedba 12 radionica u 12 trećih i četvrtih razreda Srednje škole, svih smjerova.

- Tema je od izuzetne važnosti za mlade budući da su mladi jedna od najranjivijih skupina zahvaćena ovom problematikom. Mladi su prilikom traženja zaposlenja u velikom riziku zbog postojanja oglasa koji nude nerealne pogodnosti, a iza kojih se skrivaju potencijalne opasnosti. Trend kretanja kriminalne aktivnosti trgovanja ljudima je u porastu, pri čemu se uočava značajan postotak mladih žrtava, stoga je važno upoznati i educirati mlade o temi. Osim edukacije putem pružanja osnovnih informacija, u mladih se nastoji podići svijest o opasnostima problematike, naučiti ih prepoznavanju opasnosti, mjerama opreza i načinima samozaštite, te ih upoznati s rizicima koje nose nepromišljene odluke. Provedbom takvih programa postiže se edukativna i preventivna aktivnost u svrhu zaštite mladih - napominju iz ivanečkog Crvenog križa.

Radionice se provode na osnovi sredstava iz Programa poticanja zapošljavanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, putem mjere Javni rad - "Pokreni zajednicu", a provodi ih koordinatorica volonterskih programa, Lucija Loparić, mag.act.soc.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci