U Maloj dvorani primila ih je posebna savjetnica župana Natalija Martinčević Foto: Varaždinska županija

Profesori i učenici najstarijih hrvatskih gimnazija u posjetu Varaždinu

VV | 2.2.2018. u 16:47h | Objavljeno u Društvo

Županijsku palaču u Varaždinu posjetili su profesori i učenici šest najstarijih hrvatskih gimnazija, Prve riječke hrvatske gimnazije, Gimnazije Požege, Srednje škole Pavla Rittera Vitezovića u Senju, Gimnazije Karlovac, Gornjogradske gimnazije Zagreb te Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci.

U Maloj dvorani primila ih je posebna savjetnica župana Natalija Martinčević koja ih je upoznala s bogatom poviješću Varaždinske županije, ali i mnogobrojnim projektima koje županijska vlast provodi na području obrazovanja.

- Izuzetno mi je drago da kao bivša gimnazijalka, a danas i članica školskog odbora Prve Gimnazije mogu pozdraviti učenike i profesore šest najstarijih hrvatskih gimnazija. Naša Prva Gimnazija, osnovana još daleke 1636 godine uvijek je bila žarište obrazovnog i kulturnog djelovanja ovog dijela Hrvatske i danas nam služi na ponos. Ona je jedan dio našeg obrazovnog sustava, naime upravo je Varaždinska županija prepoznatljiva po velikom ulaganju u obrazovanje. Za vrijeme prvog mandata župana Čačića prije desetak godina u našoj Županiji provedena je mini obrazovna reforma i to mjerama koje su tada bile mogli bismo reći revolucionarne. Naime, tada su sagrađene i obnovljene 34 škole i sportske dvorane. To je omogućilo da preko 90 % djece pohađa nastavu u jednoj smjeni. Uvedeni je i model besplatnog prijevoza srednjoškolaca, a prvi u Hrvatskoj smo pokrenuli Centre izvrsnosti. Danas te centre pohađa ukupno 834 učenika, a s njima radi 115 mentora. Također, u proračunu za ovu godinu predviđena su sredstva u iznosu od 124 milijuna kuna, što čini čak 52 % proračuna. To nam omogućuje da provodimo projekte poput sufinanciranja nabave udžbenika za osnovne škole, sufinanciramo prijevoz učenika srednjih škola te prijevoz studenata, učenicima i studentima dajemo stipendije, a pokrenuli smo i projekt ranog učenja informatike od 1. do 4. razreda osnovne škole. Treba spomenuti i energetsku obnovu škola, naime trenutno imamo prijavljeno 12 projekata ukupne vrijednosti preko 40 milijuna kuna – rekla je Natalija Martinčević te dodala kako je svojedobno uveden model besplatnog prijevoza učenika iz svih krajeva Županije doprinio većem broju upisanih učenika u srednje škole, pa tako i u Gimnazije.

Prijem Najstarijih gimnazija

Ravnateljica Prve Gimnazije Janja Banić je zahvalila posebnoj savjetnici na gostoprimstvu te je istaknula veliku potporu Županije kod pripreme i realizacije mnogih projekata.

Spomenimo, Susret Vijeća učenika zamišljen je kao dvodnevni program u sklopu kojeg će se održavati sastanci i radionice predstavnika Vijeća učenika s ciljem razmjene iskustva u radu te dogovora oko zajedničkih aktivnosti i projekata. Na taj način želi se promicati suradnja najstarijih gimnazija Hrvatske u cilju očuvanja zajedničkih ideja, te povezati učenike iz raznih dijelova Hrvatske kroz zajedničke projekte i aktivnosti.

Prijem 2

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci