Profesor posjetio Zanzibar, tamošnjim mališanima odnio poklone učenika iz Jalžabeta Foto: Milivoj Dretar

Profesor posjetio Zanzibar, tamošnjim mališanima odnio poklone učenika iz Jalžabeta

Varaždinske vijesti | 9.1.2020. u 11:42h | Objavljeno u Društvo

Učenici Osnovne škole "Petar Zrinski" Jalžabet u samo su tri dana prikupili desetak kilograma poklona za djecu Zanzibara u državi Tanzaniji.

Na taj je prekrasni otok tijekom proteklih blagdana otputovao prof. geografije Milivoj Dretar, a sa sobom je ponio donaciju za afričke mališane.

- Kako smo odlučili Novu godinu dočekati na Zanzibaru, malo sam se raspitivao kako je na tom otoku. Jedan poznanik mi je rekao da tamošnjim učenicima nedostaje svega, od papira, školskog pribora, udžbenika. U holu škole ostavio sam kutiju s napomenom da skupljamo za djecu Afrike pa su mnogi naši učenici donirali olovke, flomastere, ravnala, bojice i ostalo... - rekao je prof. Dretar.

Iako je mislio da u tri dana neće mnogo skupiti, na vaganju prtljage prije polijetanja ispostavilo se da je torba s priborom težila blizu 10 kg.

- Ali kad sam rekao za koga je to, bez problema su propustili torbu. I drugi su suputnici ponijeli male poklone. Naš vodič je dogovorio susret s učenicima Paje School u istoimenom selu. Dočekali su nas mališani s pjesmom i veseljem. Izgleda da ih je pribor zanimao više nego slatkiši. Poslije nam je ravnatelj Abdul pokazao školu te opisao njen rad. Iako smo posjetili mnoge ljepote egzotičnog otoka Zanzibara, posjet školi nas je najviše dojmio - rekao je prof. Dretar.

Dodao je da je Tanzanija po površini i broju stanovnika višestruko veća od Hrvatske, no da s BDP-om od 1300$/pc spada u najsiromašnije države svijeta.

milivoj_dretar_zanzibar_1.jpg

milivoj_dretar_zanzibar_2.jpg

milivoj_dretar_zanzibar_3.jpg

milivoj_dretar_zanzibar_4.jpg