Problemi s "mršavom" užinom u II. OŠ Varaždin otvorili pitanje: što nam jedu djeca? Foto: Ilustracija/Pexels

Problemi s "mršavom" užinom u II. OŠ Varaždin otvorili pitanje: što nam jedu djeca?

IHR/Varaždinske vijesti | 28.2.2022. u 16:00h | Objavljeno u Društvo

- Uglavnom sam zadovoljna s užinom koju dobivamo u školi. Juhu i čušpajze ne dobivamo jer sad jedemo u razredima zbog korone, voće dobivamo dva, tri puta tjedno, uglavnom jabuke, a voljela bih da češće dobivamo med i maslac. To recimo već dugo nismo jeli, isto kao i buhtle. Ne bi bilo loše da kojiput dobijemo pahuljice ili müsle - otkrila nam je učenica (podaci poznati redakciji) VI. OŠ Varaždin.

Kaže kako svakog jutra, prije škole, obavezno doručkuje kod kuće, pa joj je užina, kakva god da bila, dovoljna da prebrodi do ručka.

- Nisam nikad gladna. Ne volim jesti paštetu i sirni namaz, ni kobasice. Svako jutro pogledam na stranicama škole što je za užinu, pa kad je nešto takvo što ne volim, ponesem si nešto od kuće - kaže naša osnovnoškolka od koje smo doznali da se dosta njezinih kolega iz razreda s užinom “zbrčkava”.

- Recimo, skoro nitko ne želi jesti krastavce. Ne vole baš ni sir, a niti namaze - otkrila nam je.

Što naša djeca jedu u školama? To pitanje postavlja se nakon što se dio roditelja II. OŠ Varaždin pobunio zbog “mršave” užine koju u zadnje vrijeme jedu njihova djeca.

- Trenutna cijena užine za učenika po danu je pet kuna, a s obzirom da su namirnice poskupjele, posebno pekarski proizvodi, mlijeko i mliječni proizvodi, jako je teško po toj cijeni napraviti kvalitetan obrok za učenike. Međutim, to je problematike s kojom su suočene sve škole, ne samo II. OŠ Varaždin - kaže Sanja Posavec, ravnateljica II. OŠ Varaždin.

Iako je Grad Varaždin s 1. siječnjom ove godine, kako bi olakšao roditeljima, uveo subvenciju od dvije kune po užini, tako da roditelji umjesto dosadašnjih pet kuna, plaćaju tri kune, pitanje je može li se pripremiti kvalitetni nutritivni obrok za tu cijenu.

Ekonomska cijena užine od pet kuna nije se mijenjala od školske godine 2019.,/2020., kada je s 4,50 kuna povećana na pet kuna, dok su cijene namirnica “otišle u nebo”. Stoga je pitanje može li se za pet kuna pripremiti kvalitetni nutritivni obrok, a problem su i prehrambene navike djece. Oni danas jedu jako puno namirnica koje im naglo “dignu” energiju, koja onda, isto tako naglo i pada, pa su djeca do četvrtog, petog sata već gladna.

No da se može utjecati i na prehrambene navike djece, pokazao je projekt koji se kako pilot projekt počeo provoditi u školskoj godini 2015./2016. u V. OŠ Varaždin...

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...