PROBILI LED Na Sveučilištu Sjever prvih dvoje studenata obranilo diplomske radove online Foto: Ilustracija/Sveučilište Sjever

PROBILI LED Na Sveučilištu Sjever prvih dvoje studenata obranilo diplomske radove online

IHR/Varaždinske vijesti | 11.4.2020. u 08:44h | Objavljeno u Društvo

Šime Olivari i Željka Gaić Gotić prvi su studenti koji su imali priliku obraniti svoje diplomske radove na Sveučilištu Sjever usprkos tome što se već mjesec dana, prema Odluci Vlade, nastava na svim sveučilištima u Hrvatskoj odvija na daljinu.
Prve obrane provedene su na videokonferencijskom sustavu Google Meet Sveučilišta Sjever te su zadovoljile sve uvjete za održavanje obrane diplomskog rada. Šime Olivari diplomirao je na temu „Uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj“ pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Ante Rončevića, a Željka Gaić Gotić na temu „Utjecaj fiskalne politike na strana ulaganja“, također pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Ante Rončevića, na Odjelu za ekonomiju.

Iako obrana diplomskog rada nije bila u prostorijama Sveučilišta nego preko video aplikacije, diplomanti Šime Olivari i Željka Gaić Gotić imaju pozitivne dojmove.

- Bio sam već na nekoliko fizičkih obrana i moram istaknuti da nema apsolutno nikakve razlike. Dojmovi su jako pozitivni i hvala još jednom cijelom povjerenstvu te posebno studentskoj referadi. Krenuli smo s pripremama i probama dva ranije, tako da se zapravo uopće nisam brinuo kako će sve proći. Posebno sam sretan jer je obrana bila javna, preko linka objavljenog na web-stranici pa je svatko tko je htio mogao se pridružiti. Vidio sam da su obrani prisustvovali i neki moji studentski kolege i na tome im hvala – istaknuo je Šime Olivari, koji je s otoka Murtera Preddiplomski studij završio je u Splitu, nakon čega je došao na Sveučilište Sjever u Varaždin na diplomski studij Poslovne ekonomije te planira upravo tamo nastaviti svoju poslovnu karijeru.

Željka Gaić Gotić iz Novog Marofa priznala je kako je obrana diplomskog rada bila jedno sasvim novo iskustvo.

- Sve je bilo odlično organizirano, tako da sam u ovim izvanrednim okolnostima uspjela uspješno diplomirati. Ponosna sam što sam uspjela završiti diplomski studij Poslovne ekonomije te zahvaljujem svim profesorima i s punim povjerenjem i entuzijazmom nastavljam dalje studirati na poslijediplomskom sveučilišnom studiju i veselim se novim znanjima – istaknula je Željka.

Ovo je samo jedan od modaliteta prilagodbe Sveučilišta Sjever novonastaloj situaciji kada su se prije mjesec dana gotovo preko noći morali uspostaviti novi oblici nastave. S prilagodbom je više nego zadovoljan i prorektor za nastavu i studentska pitanja Sveučilišta Sjever izv. prof. dr. sc. Vlado Tropša.

tropiša_edit.jpg

Prorektor za nastavu i studentska pitanja izv. prof. dr. sc. Vlado Tropša

- Prije svega čestitam današnjim diplomantima. I sam sam se, kao „zainteresirana javnost“ uključio u dvije obrane danas i bilo je zaista odlično. Sveučilište Sjever doista se trudi napraviti sve što je u našoj moći da studenti što manje osjete ovu cijelu situacija koja nas je sve pogodila. Sljedeći tjedan nastavljamo s obranama diplomskih radova, a što se nastave tiče, ona se u oba Sveučilišna centra, u Varaždinu i Koprivnici, izvodi na dva načina: nastava na daljinu u realnom vremenu, odnosno tzv. sinkrona nastava prema rasporedu sati, u obliku videopredavanja na sustavima Google Meet, Zoom, Webinar i slično te nastava na daljinu putem LMS platformi (asinkrona tjedna nastava) na sustavima Merlin, Moodle, Caroline, Youtube, forumi, chat i sl., uz praćenje ciljeva i ishoda navedene nastave u tekućem tjednu nastave“ – ističe prorektor prof. dr. sc. Tropša, dodajući da su nastavu na daljinu u realnom vremenu najbolje prihvatili i studenti i nastavnici.

Na Sveučilištu Sjever je oko 250 kolegija koji se svakodnevno izvode u 98 do 100 % opsegu.

- Jedino nismo u mogućnosti izvoditi kliničke vježbe, laboratorijske vježbe, vježbe sa specijaliziranim softverima te stručnu praksu, koje smo odgodili za kraj semestra. Zahvaljujemo studentima, nastavnicima, vanjskim suradnicima na ovoj brzoj prilagodbi. Bez njihovog entuzijazma i pojačanog angažmana ne bismo bili toliko uspješni. No, usprkos našoj brzoj prilagodbi na novonastalu situaciju, za koju se svi nadamo da će što prije završiti, veselimo se brzom povratku u realne prostore jer ništa ne može nadomjestiti neposredni kontakt sa studentima koji stvara i dodatne osjećaje pripadnosti, povezanosti i zadovoljstva studiranja – naglasio je prof. dr. sc. Tropša.

Inače, prvo videopredavanje na Sveučilištu Sjever bilo je već 13. ožujka, odnosno prije potpunog prekida kontaktne nastave, jer su već tada obustavili kontaktnu nastavu za studijske skupine veće od 100 studenata. Bilo je to upravo na Studiju sestrinstva, kojima prorektor upućuje posebnu zahvalu.

- Veliko hvala našim nastavnicima i studentima Sestrinstva koji na svojim radnim mjestima diljem Hrvatske nesebično pomažu najugroženijima te rade u dežurstvima po 24 sata, a nakon toga pripremaju video nastavu ili pišu seminare i rješavaju zadatke... Vi ste naš ponos! – zahvalio se još jednom prof. dr. sc. Tropša.

Zadovoljan je i pročelnik Odjela za ekonomiju, na kojem su održane prve obrane diplomskog rada na daljinu, izv. prof. dr. sc. Ante Rončević.

- Danas smo svjedočili obrani dva diplomska rada, dvije aktualne teme u vrlo lijepim prezentacijama pristupnika. Uz nazočnost kolega nastavnika, osim članova povjerenstva bili su i drugi nastavnici te kolegice i kolege studenti – istaknuo je pročelnik izv. Prof. dr. sc. Ante Rončević.

Zbog aktualne situacije oko epidemije koronavirusom proslavu obrane diplomskog rada Šime i Željka će zasad odgoditi dok se situacija ne stabilizira.

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci