Pripadnici "Roda" u Pakracu obilježili 30. godišnjicu početka Domovinskog rata Foto: USJP Roda Varaždin

Pripadnici "Roda" u Pakracu obilježili 30. godišnjicu početka Domovinskog rata

VV / USJP Roda | 3.3.2021. u 20:00h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

1. i 2. ožujka značajni su datumi za povijest Republike Hrvatske. Naime, tada je u Pakračkoj policijskoj postaji, po naredbi njihova zapovjednika, došlo do razoružanja 16 policajaca Hrvata, a ostala četvorica su bila udaljena s dužnosti. S policijske postaje skinuta je hrvatska zastava i postavljena je zastava Republike Srbije.

Uskoro je o ovom događaju bio obaviješten Zagreb, a zatim i postrojbe Specijalne policije u Bjelovaru. Potom se i JNA uključila u srpsku pobunu. Iz vojarne JNA u Bjelovaru je prema Lipiku krenula kolona od 10 tenkova koja je kroz Pakrac prošla kasno navečer. Drugoga dana hrvatski specijalci koji su došli iz Bjelovara, te ATJ Sljeme iz Zagreba gdje su bili i pripadnici kasnije utemeljene Specijalne jedinice policije PU Varaždinske "Roda", u jednoj su munjevitoj akciji povratili policijsku postaju u nadležnost hrvatske države. Na njih su tom prilikom zapucali pobunjeni srpski policajci s položaja na Kalvariji. Uzvratili su im hrvatski specijalci te su zarobljena 32 pobunjena policajca.

Hrvatske su postrojbe uskoro doznale da srpski pobunjenici spremaju novi i snažniji napad na policijsku postaju. Radi sprječavanja velikosrba da ponovno zauzmu postaju i radi obrane Pakraca, u Pakrac su se zaputila dva autobusa hrvatskih policajaca. Oko 18 sati su stigli u Pakrac. Čim su izašli iz autobusa, policajce je zasula snažna puščana paljba s položaja na okolnim brdima te iz strojnice sa tornja pravoslavne crkve.

U skladu s kalendarom obilježavanja značajnih obljetnica iz Domovinskog rata, prigodno i već tradicionalno obilježen je datum 1./2. ožujka 1991. godine, kao početak oružane borbe hrvatskog naroda za samostalnu i suverenu Republiku Hrvatsku.

Ratni pripadnici specijalne jedinice policije "Roda" Varaždin, prema Programu obilježavanja 30. godišnjice početka Domovinskog rata, 2. ožujka, prisustvovali su svetoj misi za sve poginule i umrle hrvatske branitelje u župnoj crkvi UBDM u Pakracu, nakon čega je uslijedio "Mimohod pobjednika" od crkve do novosagrađenog Spomen obilježja hrvatskim braniteljima u centu Pakraca gdje se održala centralna svečanost u sklopu koje su položeni vijenci i zapaljene svijeće.

roda_varazdin_pakrac_02032021_2.jpg

roda_varazdin_pakrac_02032021_1.jpg

roda_varazdin_pakrac_02032021_3.jpg

roda_varazdin_pakrac_02032021_4.jpg

roda_varazdin_pakrac_02032021_5.jpg

roda_varazdin_pakrac_02032021_6.jpg

roda_varazdin_pakrac_02032021_7.jpg

roda_varazdin_pakrac_02032021_8.jpg