Pripadnici Roda na Danu sjećanja na "Velebitske junake" Foto: Ilustracija/Udruga Rode

Pripadnici Roda na Danu sjećanja na "Velebitske junake"

VV | 24.5.2022. u 14:00h | Objavljeno u Društvo

U petak, 20. svibnja ratni pripadnici specijalne jedinice policije PU varaždinske Roda, zajedno s obiteljima poginulih i članicama Kluba mladih sudjelovali su na već tradicionalnoj svečanosti povodom Dana sjećanja na "Velebitske junake“ u Rizvanuši, nedaleko od Gosipća.

- Nažalost, za vrijeme Domovinskog rata na području Velebita živote je izgubilo troje djelatnika SJP PU varaždinske Roda. Za vrijeme pripreme Akcije "Medački džep“ smrtno je stradao Bernard Benček, dok je u samoj provedbi narečene akcije život izgubio Darko Turkalj. Također, za vrijeme izvedbe VRO "Maslenica“, zadobivenim ranama podlijegao je još jedan djelatnik Roda, Emil Baneković - izvijestili su članovi udruge.

Kako bi im se odala počast, kao i svim poginulim pripadnicima specijalne policije na području Velebita, položeni su vijenci i zapaljene svijeće za kod Spomen obilježja "Velebitskim junacima“ u Rizvanuši. Samo spomen obilježje sačinjeno je od 27 kapljica, od kojih 26 kapljica predstavlja 26 poginulih pripadnika specijalne policije, dok 27. kapljica simbolizira sve ranjene u Domovinskom ratu.

Nakon svečanosti, svi prisutni nastavili su druženje u objektu Udruge specijalaca Domovinskog rata Tigar u Trnovcu.