Verica Šantek Foto: Krešimir Đurić

Prijevoz za starije osobe: "Hvala dragom Bogu i Crvenom križu koji se to sjetio napraviti!"

| 5.3.2021. u 13:51h | Objavljeno u Društvo

- Korisnici su oduševljeni, kažu nam: Hvala dragom Bogu i Crvenom križu koji se to sjetio napraviti! - s osmijehom na licu opisala je reakcije korisnika projekta "Pelamo se? 2" Verica Šantek, koja je zadužena za njihov prijevoz.

"Pelamo se? 2" nastavak je projekta "Pelamo se?" koji je Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin provodilo prošle godine.

- Riječ je o usluzi besplatnog prijevoza za osobe starije od 65 godina koje žive na području provedbe ovog projekta, a to je grad Varaždin i 10 okolnih općina - Beretinec, Cestica, Jalžabet, Gornji Kneginec, Petrijanec, Sveti Ilija, Sračinec, Trnovec Bartolovečki, Vidovec i Vinica - pojasnila je ravnateljica GDCK-a Varaždin Sandra Mintas.

gdck_varazdin_pelamo_se_2_05032021_1.jpg

Vrijednost programa iznosi 144.228,40 kuna, većinski ga financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a s 38.228,40 kuna vlastitih sredstava sufinancira ga GDCK Varaždin. Partneri programa su Centar za socijalnu skrb Varaždin i Grad Varaždin.

- Projekt se prošle godine provodio 12 mjeseci, no ove smo godine dobili odobrenje i potpisali ugovor na 24 mjeseca provedbe. Prošle smo godine imali ukupno 200 korisnika. Projekt je jako dobro prihvaćen, bilo je puno zainteresiranih pa ih je razveselio ovaj nastavak, tako da već sada imamo 60-ak prijavljenih korisnika - istaknula je Mintas i dodala da korisnike prevoze službenim vozilom GDCK-a Varaždin.

gdck_varazdin_pelamo_se_2_05032021_9.jpg

A iako starije osobe prijevoz trebaju za različite svrhe, najčešće je to radi odlaska liječniku, u bolnicu, na terapiju, ali i odlaska frizeru, na groblje ili u crkvu.

- Prijevoz se zakazuje tako da se nekoliko dana ranije nazove broj telefona 099/370-1570, kako bi se rezervirao termin s obzirom na to da imamo nekoliko korisnika u danu i kako bi mogli napraviti raspored - ističe ravnateljica.

Sve zainteresirane starije osobe mogu se javiti i rezervirati termin svakim radnim danom od 8 – 15 h na broj telefona: 099/370 1570.

- Prednost imaju osobe koje su u teškoj financijskoj situaciji, koje žive same ili koje žive u zajedničkom kućanstvu, ali im članovi obitelji nisu u mogućnosti osigurati prijevoz - napomenula je Mintas.

Verica Šantek, koja je zaposlena u sklopu projekta, pojasnila je kako izgleda njen radni dan.

gdck_varazdin_pelamo_se_2_05032021_7.jpg

- Javljam se na telefon kad zovu osobe koje trebaju prijevoz. Tad se dogovaramo što im treba, kamo trebaju ići, koliko vremena treba s njima boraviti... prema tome se i određuje raspored i koliko korisnika možemo uzeti određeni dan i kroz tjedan. Moramo poštivati i epidemiološke mjere pa treba predvidjeti i vrijeme za dezinfekciju između korisnika. Na dan možemo stoga imati tek tri do četiri korisnika, vremenski ne možemo više. Nekim ljudima trebamo na jedan sat, sad sam upravo s jednom gospođom bila na dva i pol sata... Imamo korisnike i u Varaždinu i na područjima svih općina koje su projektom obuhvaćene - Petrijanec, Sračinec, Majerje, Vinica, Bartolovec, Trnovec, Doljan, Nova Ves... svuda smo već bili i svi nas opet zovu natrag, a zovu i novi - kazala je Verica Šantek.

gdck_varazdin_pelamo_se_2_05032021_8.jpg

Projekt je pohvalio i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

- Drago nam je da smo partner na ovakvom projektu, koji je važan za naše starije sugrađane. Poštuje se i socijalni kriterij, kako bi se prijevoz omogućio onim građanima koji tu mogućnost nemaju. Dobro je da takav projekt postoji, a sama činjenica da već sad imamo 60-ak korisnika usluge i da gradski Crveni križ ima kadrovske i organizacijske mogućnosti da to provede, govori u prilog tome da se starijim osobama ponovno osigurava usluga koja im u ovakvim okolnostima i treba, ali i koja im poboljšava kvalitetu života - zaključio je Čehok.

gdck_varazdin_pelamo_se_2_05032021_2.jpg

gdck_varazdin_pelamo_se_2_05032021_6.jpg

gdck_varazdin_pelamo_se_2_05032021_5.jpg

gdck_varazdin_pelamo_se_2_05032021_3.jpg

gdck_varazdin_pelamo_se_2_05032021_4.jpg