Prije 159 godina na današnji dan posvećena Sinagoga: u kojoj su fazi radovi? Foto: Facebook Sandra Malenica

Prije 159 godina na današnji dan posvećena Sinagoga: u kojoj su fazi radovi?

VV | 16.8.2020. u 18:51h | Objavljeno u Društvo

- Danas sam išla poslikati Sinagogu jer je baš na današnji dan prije 159 godina ona posvećena. Prije nje Židovi su se okupljali u Starom gradu, kao jedna od najstarijih židovskih zajednica u Hrvatskoj. Kasnije je bila Sinagoga u Kukuljevićevoj ulici, u zgradi koja još postoji - objavila je na svojem Facebook profilu zamjenica varaždinskog gradonačelnika Sandra Malenica.

Navodi kako će sljedeće godine biti 80 godina kako je Židovska zajednica u Varaždinu krvnički nestala jedne noći. U spomen, umjesto parola, trajni spomenik.

- U tijeku je faksimilna rekonstrukcija uličnog pročelja koja je započela krajem prošle godine, a prema projektu Studija Kušan iz Zagreba iz 2006. godine i u suradnji s Konzervatorskim odjelom i tada glavnim čovjekom odjela Trstenjakom, koji je i sada aktivno uključen u obnovu ovog pojedinačno zaštićenog kulturnog dobra, ali prije svega spomena na postojanje i kasnije nestajanje jednog naroda. Projekt faksimilne rekonstrukcije pročelja napravljen je nakon detaljne analize stanja i rekonstrukcije onoga što je bilo prekriveno masivnom konstrukcijom koja je za cilj imala poništiti tradiciju i jedan narod. Postoje indicije da stanje na koje vraćamo Sinagogu nije bio originalni izgled iz 1861. godine, već da je s početka 20. stoljeća. U međuvremenu je obnovljeno krovište i ostala tri pročelja, a prije desetak godina ostalo je sve na projektu koji se pripremao za EU i koji je radila arhitektica Njirić. Ona je projekt galerijskog centra koji je bio "težak" više od 30 milijuna kuna i koji nije dobiven u ovom financijskom razdoblju EU (2014.-2020.), a nakon pripajanja Galerijskog centra Varaždin Gradskom muzeju Varaždin koji je godinama brinuo o Sinagogi, preprojektirala projekt obnove unutrašnjosti uz veliku pomoć i sugestije židovske zajednice i prošle godine smo konačno dobili građevinsku dozvolu koja je uključivala i pročelje, što je i omogućilo početak radova - navela je.

Novi projekt višestruko je manjeg opsega, ali jednake je kvalitete, navodi Malenica.

- Meni još i bolji jer u potpunosti poštuje arhitekturu unutrašnjosti i primarne namjene koju možemo nazvati "izvedbenom" jer uključuje mjesto za "izvedbu" i mjesto za "gledalište", pa kao namjenu ima prvenstveno koncertnu, ali i memorijalnu, time kulturnu i turističku. Nakon pročelja, obnova unutrašnjosti se nastavlja, nadamo se i dalje uz pomoć Ministarstva kulture - očekuje Malenica.

Zaključuje kako će u svakom slučaju Varaždin dostojanstveno dočekati obljetnicu velikog protjerivanja Židova i drugih manjina.

- Na drvenu konstrukciju uskoro će biti postavljene bakrene kupole koje će nakon gotovo 80 godina opet biti dio naših vizura. S obzirom na kompleksnost radova i koronu, nadam se da će cijelo ulično pročelje biti završeno do kraja godine. Završetkom projekta cijele obnove, Varaždin će dobiti reprezentativnu dvoranu i najljepšu Sinagogu - zaključila je Malenica.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci