Prvog dana prijava srednje škole već popunjene: navala na sportsku gimnaziju, web dizajnere i kuhare Foto: Ilustracija

Prvog dana prijava srednje škole već popunjene: navala na sportsku gimnaziju, web dizajnere i kuhare

IHR/Varaždinske vijesti | 27.6.2019. u 18:03h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Jučer su počele prijave programa za upis u prve razrede srednjih škola. Iako učenici osmih razreda sve do 10. srpnja imaju vremena odlučiti u kojem smjeru će nastaviti svoje obrazovanje, nakon što su jučer navečer objavljene prve, ogledne ljestvice poretka za mnoge je već jasno kako stoje stvari, odnosno pojediine srednje škole iz Varaždinske županije već su popunile slobodna mjesta u prvim razredima!

Ravnatelj Elektrostrojarske škole Varaždin Igor Kos otkrio je kako su nakon prvog dana prijava popunili praktički sve programe.

- Ostalo je još nekoliko mjesta u trogodišnjim zanimanjima, dok su ostali programi gotovo popunjeni. Veliki interes osmaši su iskazali za gotovo sve programe, posebno za četverogodišnje Tehničar za mehatroniku, Tehničar za računalstvo, medijski tehničar, Web dizajner, Tehničar za elektroniku i elektrotehničar, gdje nam se kao prvi izbor prijavilo dva do tri puta više učenika nego upisujemo. Dvostruko veći interes je i za zanimanje elektoinstalater – otkrio je ravnatelj Kos koji je zadovoljan interesom koji učenici iz godine u godinu pokazuju za tu srednju školu.

- Budući da su naša očekivanja svake godine visoka, mogu reći da sam zadovoljan. Na Elektrostrojarskoj školi Varaždin uopće ne razmišljamo hoćemo li imati dovoljan broj učenika, nego težimo tome da imamo što bolje učenike po ocjenama. Trend koji pratimo je takav da svake godine i dobivamo sve bolje učenike – rekao je Kos.

Interesom učenika za programe koje nudi Gospodarska škola Varaždin zadovoljna je i ravnateljica te škole Katica kalogjera Novak.

- Najviše prijava dobili smo za zanimanja hotelijersko-turistički tehničar, upravni referent, ekonomist, poslobni tajnik. Ti su programi praktički popunjeni, kao i program kuhara, za koji se prijavio veliki broj učenika. Malo slabiji interes bio je za zanimanje konobar, za koji još ima nekoliko mjesta, no i to ćemo popuniti bez problema – zadovoljna je ravnateljica Gospodarske škole Varaždin.

Ravnateljica Druge gimnazije Varaždin Zdravka Grđan ističe da je najveći interes prvog dana prijava obrazovnih programa bio za upis u sportski odjel opće gimnazije, koji je popunjen do 19 sati prvog dana prijava.

- Izbor osmaša ove godine ne razlikuje se bitno od izbora prošlih gdoina. Sve je na razini očekivanog, pa je tako veliki interes i za opću i za prirodoslovno-matematičku gimnaziju.Već sada je jasno da je ponovno Druga gimnazija Varaždin jedna od najpoželjnijih škola Varaždinske županije – istaknula je Grđan.

Janja Banić, ravnateljica Prve gimnazije Varaždin u kojoj je prvog dana prijava najveći interes bio za opću i prirodoslovno-matematičku gimnaziju ističe kako se još puno toga može promijeniti u naredna dva tjedna.

- Prvog dana pristiglo je više od 800 prijava, a ljestvice poretka stalno se mijenjaju. Iako su programi opće i prirodoslovno-matematičke gimnazije trenutno prepunjeni, to ne znači ništa jer pred nama su još cijela dva tjedna mogućih promjena – upozorava Janja Banić, ravnateljica Prve gimnazije Varaždin.

Sve do 10. srpnja učenici mogu prijavljivati i odjavljivati svoje odabire. Konačne ljestvice poretka za sve programe bit će objavljene 13. srpnja, nakon čega slijede upisi u prve razrede u ljetnom upisnom roku.