Prigodna brošura Saveza udruga Dravska liga povodom 15 godina rada

| 28.9.2016. u 15:43h | Objavljeno u Društvo

Povodom 15. godišnjice od osnutka održana je danas svečana sjednica Saveza udruga Dravska liga te je tim povodom i predstavljena prigodna brošura.

-Tom smo brošurom željeli napraviti nekakav sažetak naših dosadašnjih aktivnosti, navest na čemu radimo i predstaviti to našim partnerima kako bi se i oni izjasnili u kojem smjeru bi se surađivalo u narednom razdoblju - rekla je Dora Radosavljević predsjednica „Dravske lige“ na prigodnoj svečanosti u u maloj dvorani županijske palače u Varaždinu.

O Regionalnom parku Mura-Drava govorili su Alenka Car i Sanja Kopjar iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije, dok je o pticama i staništima govorio Ivan Darko Grlica.

- Regionalni park Mura-Drava najnovije je zaštićeno područje u Varaždinskoj županiji, a prolazi kroz pet županija te se prostire na više od 86 tisuća hektara. Varaždinska županija u svoje aktivnosti i planove stavlja programe i projekte vezane uz razvoj ekozone uz Dravu, tako da smatramo da upravo gospodarske aktivnosti koje su kod nas bile intenzivne sad su ublažene te se okrećemo alternativnom razvoju. Usmjerit ćemo se na eko turizam, ekološku poljoprivredu te druge alternativne načine uređenja i korištenja prirodnog prostora - naglasila je Alenka Car.

- Rijeka Drava se još uvijek očituje vrlo visokim stupnjem biološke, krajobrazne i geološke raznolikosti, što potvrđuju i mnogobrojna istraživanja. Prema istraživanjima detektirano je kako upravo Drava ima više od 70 vrsta riba, više od 300 vrsta ptica, a možemo naći mnogobrojne ugrožene bilje i životinjske vrste poput vodozemaca, gmazova, vretenaca - dodala je Car napomenuvši činjenicu da je Drava te cijeli koridor porječja sastavni dio ekološke mreže Europe.

Naime, Savez udruga Dravska liga osnovan je 2001. godine s ciljem zaštite rijeka, porječja i pritoka Drave te valorizacije čitavog područja budućeg rezervata biosfere uz tok rijeka Drave, Mure i Dunava.

Udruge okupljene u Savezu rade na promicanju zaštite krajolika, ekosustava, biljnih i životinjskih vrsta, bioraznolikosti, kulturno-povijesnih vrijednosti i općenito na zaštiti rijeke i porječja.

- Ponosimo se sa izvršenim istraživanjima flore i faune koja su uradili dosadašnji predsjednici Lige, a planiramo s time nastaviti. Najnoviji projekt na kojem radimo je analiza po županijama stanja šume koja je, nažalost, puna invanzivnih vrsta te oštećena zbog neispravnog postupanja od strane čovjeka. Važno je educirati društvo kako bi se to spriječilo - dodala je Radosavljević.

Galerija slika