PREVENCIJA Zdravom prehranom i vježbom spriječite rak debelog crijeva Foto: ilustracija

PREVENCIJA Zdravom prehranom i vježbom spriječite rak debelog crijeva

Mia Breški, dr.med., ZZJZ | 28.3.2022. u 17:00h | Objavljeno u Društvo

Rak debeloga crijeva je zloćudna bolest koja zahvaća završne dijelove probavnoga sustava, koji se u širem smislu nazivaju debelim crijevom.

Ova bolest u početku možda neće uzrokovati nikakve simptome. Kada uzrokuje simptome, mogu se pojaviti neke od sljedećih smetnji: bol u trbuhu, promjene u stolici (u učestalosti pražnjenja crijeva i/ili teksturi, boji ili količini stolice), krv u stolici, osjećaj slabosti, umora ili kratkoga daha. Tada je potrebno što prije javiti se liječniku koji će osobu uputiti na potrebne pretrage, jer pravovremenim liječenjem povećavaju se šanse za uspješan ishod liječenja.

Rizični faktori

U slučaju raka debeloga crijeva, kao i za mnoge druge “vrste” raka, postoji mnogo načina liječenja, ali i prevencije. Za uspješno izlječenje osobito je važno rano otkrivanje.

Nekoliko specifičnih genetskih ili nasljednih poremećaja povezano je s vrlo visokim rizikom od razvoja raka debelog crijeva, kao što su takozvana obiteljska adenomatozna polipoza kolona i Lynchov sindrom (nasljedni nepolipozni kolorektalni karcinom). Obiteljska anamneza pozitivnih članova na rak debelog crijeva, upalne bolesti crijeva (Crohnova bolest, ulcerozni kolitis) i metabolički sindrom također imaju nasljednu komponentu.

Vrlo veliku ulogu u razvoju raka debeloga crijeva ima stil života. Određena istraživanja pokazuju da se približno 54% slučajeva raka debeloga crijeva može spriječiti zdravim načinom života. Prehrana koja obiluje crvenim mesom (svinjetinom, govedinom, janjetinom i jaretinom) te mesnim prerađevinama (kobasicama, hrenovkama, salamama, slaninom, a osobito dimljenim mesnim proizvodima, ali i mesu pečenom na roštilju), sa smanjenim unosom voća, povrća i općenito vlakana utvrđen je čimbenik rizika.

Koja hrana povoljno djeluje na zdravlje crijeva, zašto je važan vitamin D te kakvim malim, ali značajnim promjenama uvesti tjelesnu aktivnost u sjedilački način života, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...