Pretpremijera "Palikuća" u četvrtak, a premijera u petak u HNK-u

VV | 29.11.2017. u 15:34h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Nakon duljeg vremena ponovo u angažmanu u varaždinskom kazalištu Ivica Kunčević, prihvatio se režije komada pod nazivom "Palikuće", rađenog po tekstu jednog od izvođenijih dramskih autora njemačkog govornog područja, švicarskog književnika, dramatičara i esejiste Maxa Frischa. Kao i u većini Frischovih tekstova i Palikuće se bave licemjerjem okoline i malodušnoću društva, a kad se tome još doda i odbacivanje ikakve odogovornosti te nepoštivanje drugih – otvara se teren i za komične situacije. Prema riječima redatelja Kunčevića, mnogo je razloga koji su ga privukli ovom autoru i njegovom tekstu.

Prije svega, po njegovu mišljenju riječ je o iznimnom autoru koji uspijeva spojiti smiješno i pametno, a njegove su obrade društvenih zbivanja sklone farsičnosti i groteski. Također, notorna je činjenica kako je Frisch rijetko izvođen u hrvatskim teatrima, pa je ovo dobra prilika kako bi se kazališna publika upoznala sa ovim velikanom književnosti 20. st. Drama originalnog naziva – „Biedermann und die Brandstifter. Ein Lehrstuck ohne Lehre“ ili u prijevodu Poštenjak i Palikuće. Poučni komad bez pouke, premijerno je izvedena 1958. U Zurichu i ubrzo je Frischu donijela planetarni uspjeh kao dramskom piscu koji se na krajnje inteligentan način zna pozabaviti kritikom totalitarnog sustava, ali i malograđanštine. Dramaturško-redateljskom intervencijom, redatelj Kunčević radnju komada smješta u publici prepoznatljiv hrvatski milje, što samo, među ostalim, i dokazuje aktualnost samog teksta.

Osim režije, kvalitetu predstave nedvojbeno garantira i glumačka podjela. Protagonista Palikuća, gospodina Jozefa Horvata, tumači dugogodišnji prijatelj varaždinskog teatra Pero Juričić dok je uloga gospođe Berte pripala Ljiljani Bogojević. Ostale uloge tumače: - Hana Hegedušić, Stojan Matavulj, Marinko Prga, Sunčana Zelenika Konjević, Beti Lučić, Marija Krpan, Karlo Mrkša i Zdenko Brlek dok interesantan kor vatrogasaca čine, Darko Plovanić, Filip Eldan, Nikša Eldan te Vid Novak Kralj. Redatelj Kunčević je na konferenciji za novinare istaknuo kako su on i glumci napravili predstavu koju će kritika cijeniti, a publika voljeti. Palikuće pretpremijerno možete pogledati 30. ovog mjeseca, s početkom u 19.30 sati, a premijerna je izvedba dan kasnije, 1. prosinca, u isto vrijeme. Ulaznice su u slobodnoj prodaji.