Preminuo Antun Boris Švaljek (1951.-2023.): Zbogom velikom varaždinskom slikaru Foto: VV arhiva

Preminuo Antun Boris Švaljek (1951.-2023.): Zbogom velikom varaždinskom slikaru

I.Č. / Varaždinske vijesti | 15.3.2023. u 15:35h | Objavljeno u Društvo

Danas je preminuo poznati likovni umjetnik i likovni pedagog Antun Boris Švaljek, slikar koji je u Varaždinu proveo ključne godine svog životnog i umjetničkog sazrijevanja, pa ga s pravom smatramo - varaždinskim slikarom.

Antun Boris Švaljek, porijeklom iz Radoboja u Hrvatskom zagorju, rođen je u Zagrebu 10. lipnja 1961. godine, a mladenačke dane proveo je u Varaždinu, gdje je i maturirao na varaždinskoj Gimnaziji. Švaljek je u gimnazijskim danima bio aktivni član tadašnjeg Teatra mladih „Ars longa vita brevis“, a trajno je ostao vezan uz Varaždin.

Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirao je 1974. godine u klasi profesora Šime Perića, a od 1974. do 1977. godine bio je suradnik Majstorske radionice prof. Krste Hegedušića.

Antun Boris Švaljek izlagao je na više od stotinu samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu, a bavio se je i grafikom, grafičkim oblikovanjem i ilustriranjem knjiga.

Bio je dugogodišnji profesor na širokobriješkoj Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru, a za svoj iznimni doprinos hrvatskoj umjetnosti odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Označeno u