Premijerno izvedena Krležina drama "Legenda": Atraktivna predstava o dobru i zlu u nama Foto: ilustarcija

Premijerno izvedena Krležina drama "Legenda": Atraktivna predstava o dobru i zlu u nama

Igor Čolaković | 17.4.2023. u 15:51h | Objavljeno u Društvo

Austorski tim - Vesna Kosec Torjanac, Filip Eldan i Nikša Eldan, varaždinskoj su kazališnoj publici ponudili atraktivnu, multimedijsku predstavu u kojoj su na zanimljiv način obradili vječnu temu dobra i zla. Njihovo viđenje - Legende, rane drame Miroslava Krleže, koja je premijerno izvedena na Sceni Rogoz varaždinskog kazališta, u petak, 14. travnja, pokazalo je kako je ovaj Krležin tekst aktualan i zanimljiv i u današnje vrijeme.

Izuzetna gluma

Zgodno iskoristivši fizičku sličnost glumaca - braće Filipa i Nikše Eldana, likove u ovoj, prvoj tiskanoj drami Miroslava Krleže, koju je napisao 1913. godine, na sceni su reducirali tek na dva lika - Isusa i njegovu Sjenu, kako bi na taj način posebno istaknuli upravo borbu dobra i zla u svakom čovjeku, vječnu temu kojoj je i Krleža posvetio ovu svoju mladenačku dramu. U tom kreativnom procesu iznjedrili su modernu i dinamičnu predstavu, vizualno dopadljivo ostvarenje koje korespondira s našim vremenom. Krležinu temu i motive autorski tim je prihvatio kao „vlastito breme“, pa je Isus u ovoj predstavi iz svoje povijesne perspektive postao naš suvremenik, desakralizirani, obični, današnji mladić, koji govori o moralnim dvojbama i kušnjama suvremenog čovjeka, njegovom konformizmu i licemjerstvu, o borbi dobrog i zlog u nama.

legenda_31.jpg

Na ovakav, izuzetno zahtjevan glumački zadatak izvrsno su odgovorili Filip Eldan kao Isus i Nikša Eldan kao Isusova sjena. Zrelim pristupom ova su dvojica mladih varaždinskih glumaca ostvarili sjajne, intimne kreacije kojima su potencirana unutarnja trvenja i dvojbe o opravdanosti žrtvovanja za druge.

Svakako valja istaknuti i izvrsnu ulogu Dee Presečki kao Marije, koja se pojavljuje tek u video projekciji, no, koja plijeni sjajnom izvedbom hebrejske pjesme Shalom Aleichem (Mir s vama). U predstavi su korišteni i glasovi - Marinka Prge, Zdenka Brleka, Helene Minić Matanić, Barbare Rocco i Marinka Leša.

legenda_11.jpg

Zaokružen ciklus Krležinih "Legendi"

Atraktivnosti ove predstave značajno su pridonijeli ponovo izvrsni video i fotografije Damira Chytila, kao i odlična glazba Vida Kralja Novaka, čija je izvedba dala primjerenu atmosferu i dinamiku ovoj predstavi čiju scenografiju je osmislio Ivan Duić, a kostime - Žarka Krpan.

Zanimljivo je primijetiti kako je ovom izvedbom, koju je premijerna publika nagradila dugim aplauzom, varaždinsko kazalište zaokružilo ciklus Krležinih - Legenda.