Nova premijera u HNK-u: Triler Kristiana Novaka o korumpiranoj hrvatskoj zbilji Foto: Krešimir Đurić

Nova premijera u HNK-u: Triler Kristiana Novaka o korumpiranoj hrvatskoj zbilji

ič/vv | 8.10.2023. u 15:45h | Objavljeno u Društvo

Stil i način pisanja Novaka je dubok, slojevit i istinit - kaže Senka Bulić

Novi, dugo očekivani roman Kristiana Novaka - Slučaj vlastite pogibelji, bit će praizveden na Velikoj sceni varaždinskog Hrvatskog narodnog kazališta u subotu, 14. listopada.

Priča o suvremenom Međimurju

Jedan od naših najznačajnijih pisaca u priči o suvremenom Međimurju filmskim ritmom povezuje likove čiju sudbinu izaziva neriješena smrt. U slojevitoj i napetoj priči protagonisti se slamaju pred vlastitim dilemama i društvenim okolnostima. Kroz odnos prema sistemu, korupciji, slobodi, zakonu, u raskoraku između čežnji i potreba trokut glavnih likova pretvara svoje živote u - slučajeve vlastite pogibelji.

- Stil i način pisanja Kristiana Novaka je dubok, slojevit i istinit. Novak je ponovo napisao veliki roman, a meni je posebno zadovoljstvo da ansambl našeg kazališta ima snagu iznijeti ga na scenu na najbolji mogući način - naglasila je Senka Bulić, intendantica Hrvatskoj narodnog kazališta u Varaždinu, na konferenciji za novinare koja je održana u petak, 6. listopada.

DSC_11781.jpg

Redatelj i dramaturg ove predstave je Ivan Plazibat, koji je istaknuo kako je novi roman Kristiana Novaka u biti - triler, triler priča o "Međimurju danas, ali i Hrvatskoj danas".

- Poštovali smo tu formu i nismo bježali od žanra. Inzistirali smo na toj triler priči o odjeku jednog tragičnog događaja, o obitelji i pripadanju i nepripadanju obitelji i zajednici. Njegove međimurske teme u sebi imaju i odjek arhetipova. U ovom romanu ima manje međimurske mistike, a puno hrvatske zbilje, nažalost, korumpirane hrvatske zbilje - istaknuo je redatelj predstave Ivan Plazibat.

"Najiščekivaniji roman 2023. godine"

Za razliku od prethodna dva romana, koja su zaživjela na kazališnoj sceni kada su već bili veliki hitovi, predstava prema "Slučaju vlastite pogibelji" bit će izvedena i prije promocije ovoga "najiščekivanijeg romana 2023. godine".

- Velika mi je čast raditi na ovom projektu u varaždinskom kazalištu. Poziv na suradnju koji mi je prije godinu i pol uputila Senka Bulić sam stoga odmah i s radošću prihvatio - rekao je na konferenciji za novinare Kristian Novak, jedan od naših najznačajnijih suvremenih pisaca.

U predstavi Slučaj vlastite pogibelji igra gotovo cijeli ansambl varaždinskog kazališta, a u glavnim ulogama će nastupiti Dea Presečki, kao Profa, i Karlo Mrkša, kao Marli.

- Ova je uloga najkompleksnija od svih koje sam igrala, predstava će sigurno biti veliki kazališni događaj - naglasila je Dea Presečki.

DSC_1129.jpg

DSC_1160.jpg

DSC_1164.jpg

U predstavi, koju varaždinsko kazalište radi u koprodukciji s Hrvatskim narodnim kazalištem Ivana pl. Zajca iz Rijeke, igraju i - Marko Cindrić, Ljubomir Kerekeš, Hana Hegedušić, Zdenko Brlek, Robert Španić, Ljiljana Bogojević, Helena Minić Matanić, Nikša Eldan, Elizabeta Brodić, Robert Plemić, Marinko Prga, Marinko Leš, Beti Lučić, Sunčana Zelenika Konjević, Filip Eldan, Darko Plovanić, Damir Puja i Jan Rendić, glumci riječkog HNK - Mario Jovev, Jasmin Mekić i Deni Sanković te članovi Kazališnog studija mladih. Scenografkinja predstave je Liberta Mišan, a kostimografkinja Petra Pavičić.