Premijera najpoznatije Kalmanova operete: "Grofica Marica" oduševila!

Igor Čolaković | 24.9.2023. u 15:00h | Objavljeno u Društvo

Emmerich Kalman - majstor melankolije

Varaždinska publika velikim je aplauzom nagradila premijernu izvedbu slavne Kalmanove operete Grofica Marica, koja je na Velikoj sceni varaždinskog kazališta uprizorena u subotu, 23. rujna.

Grofica Marica, u režiji odličnog Dejana Jakovljevića, publici je ponudila najbolje od svevremenske hit operete Emmericha Kalmana - velike emocije i puno romantike, izvrstan ritam naracije, dopadljive kostime, no, prije svega - puno plesa i predivne glazbe s neodoljivim, melodioznim arijama koje su proslavile ovu operetu velikog majstora melankolije.

>> FOTOGALERIJA Pogledajte tko je sve bio na premijeri "Grofice Marice" U HNK-u

U ovoj, varaždinskoj izvedbi, koja je nastala u koprodukciji varaždinskog kazališta i operne kuće B.B., dojmljivo je objedinjena najbolja bečka operna tradicija s vatrenim ritmovima čardaša, pa je varaždinska publika uživala u nenadmašnoj Kalmanovoj poetici. Redatelj Dejan Jakovljević postavio je klasično koncipiranu Groficu Maricu, s puno boje, sjaja i iskričavosti, ljubavi, romantike i šarmantnog humora, svega onoga što ovu Kalmanovu operetu čini tako neodoljivom već gotovo puno stoljeće.

grofica_marica_2.jpg

U uspješnoj izvedbi raspoloženog ansambla valja istaknuti odličnu rolu Lidije Horvat Dunjko kao Grofice Marice, koja je u sjajnoj pjevačkoj formi plijenila izvedbom zahtjevnih Kalmanovih arija. Publika je velikim aplauzom nagradila i sjajnog Ronalda Brausa, koji je izvrsno igrao baruna Kolomana Župana, te Matica Zakonjšeka u ulozi - grofa Tassila. Odlične uloge ostvarile su i Irma Dragičević kao Liza i Blanka Tkalčić kao Manja, a velikim pljeskom publike nagrađeni su i Nenad Tudaković kao knez Morescu, Zvonimir Ivanović kao Čekko i Petar Mumlek kao primaš Pišta. Zapažene uloge u ovoj izvrsnoj izvedbi imali su i Dorian Stipčić kao Karl Stephan Liebenberg, Beti Lučić kao kneginja Božena i Marinko Leš kao Wurzinger.

grofica_marica_3.jpg

grofica_marica_4.jpg

Svakako valja pohvaliti i izvrstan orkestar kojim je ravnao Igor Vlajnić, pod čijim se vodstvom komorni orkestar sjajno nosio sa teškim orkestracijama, siguran nastup zbora učenika Odjela za solo pjevanje varaždinske Glazbene škole te dopadljive točke polaznica Udruge klasičnog baleta Vindija.

Uspjehu izvedbe svakako su pridonijeli i kostimi Mladena Jerneića Grofa Erdödyja te scenografija Marte Crnobrnje.

Varaždin je nakon niza godina konačno na domaćoj pozornici dočekao pravu Groficu Maricu, koju je premijerna publika, među kojom je bila i Nevenka Petković Sobjeslavski, naša slavna operetna primadona, ispratila oduševljenim aplauzom.