PREMIJERA Hamlet v hudom saftu - Crnohumorna komedija začinjena mirisom iz kraljevske kuhinje Foto: Monika Rusak

PREMIJERA Hamlet v hudom saftu - Crnohumorna komedija začinjena mirisom iz kraljevske kuhinje

Igor Čolaković | 4.7.2021. u 20:33h | Objavljeno u Društvo

U lijepoj atmosferi dvorišta palače Sermage u subotu, 3. srpnja, hrvatsku premijeru imala je komedija talijanskog komediografa Alda Nicolaja - Hamlet v hudom saftu.

Aldo Nicolaj je za predložak svoje komedije uzeo jednu od najpoznatijih djela svjetske dramske literature, Shakespeareovog Hamleta, no njegovi glavni protagonisti nisu slavni kraljević danski, kraljica Gertruda, Horacije, Laert, Ofelija, Polonije ili Klaudije, nego - kuhari, vrhunaravni glavni kuhar Krekar, njegova žena i kćer te vojska pomoćnih kuhara, koji i pokreću radnju ove crnohumorne komedije u kojoj kraljevska svita postaje tek pijun u igri majstora kuhinje.

hamlet_2.jpg

Ova duhovita groteska, koju je vješto režirao Dubravko Torjanac, zabavila je i nasmijala publiku na premijeri, koja je uživala u zanimljivoj radnji i živim dijalozima u kojima se prepoznaju slavni Shakespeareovi citati, koje je dobro kajkavizirala i adaptirala dramaturginja predstave Vesna Kosec Torjanac.

U ulozi Krekara, glavnog kuhara na danskom dvoru, odlično se snašao Igor Golub, glumac virovitičkog kazališta, izvrsna je ponovo bila i Barbara Rocco u ulozi kuharice Kate, a dopadljivu ulogu ostvarila je i Tena - Antonija Torjanac, kao vrckava Inga, kćer glavnog kuhara. Sjajnu ulogu ostvarila je i Jagoda Kralj Novak kao Kraljica, a Filip Eldan kao kuharski pomoćnik Vili te Nikša Eldan, kao pomoćnik Grunter, ali i kao glumac Elios, svojim su kreacijama dali ritam ovoj neobičnoj komediji. Jakov Jozić ostvario je zapaženu ulogu kao Hamlet, a izvrsni su bili i Jan Novosel kao Horacije, Jura Ruža kao Laert i Hana Kunić kao Ofelija. U predstavi su nastupili i članovi Kazališnog studija mladih, koje je za predstavu pripremala suradnica za scenski pokret Katarina Arbanas.

hamlet_1.jpg

Svakako valja pohvaliti i odlične kostime Žarke Krpan, efektnu scenografiju Ivana Duića te songove koji su za predstavu napisali Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle.

hamlet_4.jpg

Hamlet v hudom saftu je dopadljiva komedija za vruće ljetne večeri, koja će zabaviti i nasmijati publiku svojom začudnošću i neprestanim nastojanjem da tragedija izbaci komediju, a komedija tragediju, te joj otvoriti - apetit.

Predstava Hamlet v hudom saftu u dvorištu Galerije slika igrat će 4., 6.,7., 8., 13. i 15. srpnja, od 21 sat, a ulaznice su u prodaji na blagajni varaždinskog Hrvatskog narodnog kazališta.

hamlet_3.jpg