Predstavnici I. osnovne škole Varaždin sudjelovali na dvije europske konferencije Foto: I. OŠ Varaždin

Predstavnici I. osnovne škole Varaždin sudjelovali na dvije europske konferencije

Varaždinske vijesti | 16.2.2018. u 11:13h | Objavljeno u Društvo

Od 19. do 21. siječnja u Pragu je održan završni forum projekta "Mi jedemo odgovorno". Na forumu su u timu od deset predstavnika iz Hrvatske sudjelovale i predstavnice 1. osnovne škole Varaždin - Draženka Kolonić, školska eko koordinatorica, i ravnateljica Karmen Hans Jalšovec.

Projekt se bavio zdravom i odgovornom prehranom, a provodio se protekle tri godine u eko školama. I. OŠ sudjelovala je u prvoj pilot godini projekta koji je sufinancirala Europska unija, a koordinator u Hrvatskoj je Udruga "Lijepa naša". U projektu je sudjelovalo devet zemalja članica Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš (FEE):  Češka kao koordinator projekta, te Slovačka, Slovenija, Rumunjska, Bugarska, Poljska, Malta, Latvija i Hrvatska.

prva_osnovna_skola_-_konferencija_-_1_-_prag.jpg

- Pilot projekt "Mi jedemo odgovorno" je prvi pokušaj u EU prema izgradnji školskog programa koji rješava ključna pitanja potrošnje hrane. Bitno je osposobiti mlade da budu aktivni i odgovorni akteri prehrambenih navika. Kroz akcijski orijentiranu pedagošku metodologiju nastoji se tijekom projekta odgovoriti na pitanja što jedemo, koliko otpada produciramo, odakle dolazi hrana koju konzumiramo, kako je proizvedena i tko ju je proizveo, te kako sve hrana utječe na ljude i planet u cjelini. Svjesno istraživati, doživljavati i primjenjivati druge načine konzumiranja hrane mogu biti uzbudljivi koraci koje možemo poduzeti kako bi učinili globalnu promjenu, usvojili nove obrasce ponašanja i nove prehrambene navike - pojašnjavaju iz I. OŠ Varaždin, dodavši da su na završnom forumu u Pragu iznijeta iskustva svih zemalja sudionica projekta.

prva_osnovna_skola_-_konferencija_-_2_-_prag.jpg

Učiteljica hrvatskoga jezika u I. osnovnoj školi Varaždin Ružica Gregurić sudjelovala pak je na završnoj konferenciji projekta "Vrednovanje generičkih kompetencija", održanoj 2. veljače u Bruxellesu. Projekt "Vrednovanje generičkih kompetencija 2020" ("Assesment of Transversal Skills 2020") proveden je u okviru programa Erasmus+ uz sudjelovanje 11 europskih zemalja (Austrija, Belgija, Cipar, Hrvatska, Estonija, Finska, Grčka, Irska, Litva, Slovenija i Španjolska), odnosno 17 partnerskih institucija (za Republiku Hrvatsku Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet).

Uključeno je bilo 250 osnovnih i srednjih škola od čega 30 u Hrvatskoj. U I. osnovnoj školi Varaždin u projekt su bili uključeni učenici 6.a i 6.c (učiteljice Ružica Gregurić i Marija Hublin) te 7.a i 7.c razreda (učiteljice Snježana Huđek i Nevenka Medvedović).

Kako napominju iz I. OŠ, pod pojmom generičkih kompetencija podrazumijeva se skup kompetencija koje su bitne za uspjeh u školi, cjeloživotno obrazovanje i tržište rada, stoga se u projektu težilo razvoju i vrednovanju informacijske i digitalne pismenosti, komunikacije i suradnje, kreativnosti i inovativnosti te poticalo na samostalno učenje (učiti kako učiti).

prva_osnovna_skola_-_konferencija_-_3_-_bruxelles.jpg