Predstavljena Zvonarova knjiga o djelu Vinka Žganca

V.V. | 24.11.2016. u 19:13h | Objavljeno u Društvo

U Gradskoj knjižnici i čitaonici "Metel Ožegović" u Varaždinu održano je u utorak, 22. studenoga, svečano predstavljanje knjige Pregled povijesti kajkavske usmene književnosti (Vinko Žganec i njegovo doba). Njen je autor mr. sc. Ivan Zvonar, umirovljeni varaždinski srednjoškolski profesor, no koji je kao znanstvenik zacijelo i najuporniji suvremeni istraživač i poznavatelj hrvatske usmene kajkavske književnosti.

Riječ je o drugoj knjizi iz planirane Zvonarove kapitalne trilogije pod istim naslovom (Pregled povijesti kajkavske usmene književnosti), čiji je nakladnik Hrvatska udruga "Muži zagorskoga srca" iz Zaboka. Stoga su uz agilnog predsjednika te udruge, prim. dr. sc. Rajka Fureša, o novoj Zvonarovoj knjizi na ovoj promociji govorili njeni recenzenti, sveučilišni profesori dr. sc. Joža Skok i dr. sc. Alojz Jembrih, a odabrane je tekstove čitala varaždinska književnica Barica Pahić Grobenski.

Oba su recenzenta istaknula kako je Ivan Zvonar prvi autor koji je analitičko-kritički i vrijednosno prikazao ogromni muzikološki, melografski i etnografski opus dr. Vinka Žganca. Stoga će treća knjiga Pregleda..., kako je sam autor najavio varaždinskom publici, obuhvatiti razdoblje trajanja hrvatske kajkavske pučke književnosti od Žgančeva doba do danas.