Predstavljena Virtualna šetnja Varaždinom sa snimkama dronom i stotinama fotografija gradskih znamenitosti

MGA | 15.12.2023. u 12:40h | Objavljeno u Društvo

Na službenoj mrežnoj stranici Grada Varaždina danas je postavljen novi interaktivni sadržaj u obliku Virtualne šetnje Varaždinom. Novi sadržaj na današnjoj konferenciji za medije u palači Patačić predstavili su zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković, viša savjetnica dr. sc. Vesna Haluga te autori fotografija i cijelog sadržaja Željko Hajdinjak i Darko Gorenak.

Riječ je o svojevrsnoj interaktivnoj slici Varaždina iz zraka koja uz pregled od 360 stupnjeva omogućava detaljniji uvid u sadržaje koji se nude na 10 interesnih točaka u Varaždinu. Uz 28 panoramskih točaka, vrhunske fotografije i tekstove na hrvatskom i engleskom jeziku korisnici interneta vrlo jednostavno i brzo mogu dobiti informacije o deset gradskih točaka za koje je tekstove pripremila dr. Vesna Haluga. Sadržaj je namijenjen potencijalnim gostima i turistima Varaždina, ali i svim građanima, a naročito učenicima koji na jednom mjestu mogu dobiti korisne informacije o svom gradu.

- Drago mi je što smo zajedno sa domaćim stručnjacima napravili novu vizuru našeg grada, grad iz nove perspektive. Svima je sada dostupan digitalan alat koji im omogućava prvi kontakt s gradom. Na taj način ćemo ih dodatno motivirati da dođu u naš grad u bilo koje doba godine. Ovo je jedna novina na digitalnom tržištu i ponosni smo što Varaždin među prvima ima ovakav digitalni alat pomoću kojeg možete virtualno ući u grad i u najzanimljivije sadržaje - rekao je Marković i dodao da će sadržaj biti obogaćen i novim sadržajima kao što je virtualna šetnja novouređenom gradskom vijećnicom.

Darko Gorenak, vlasnik tvrtke GODAR, koja je isporučila sadržaj s više stotina fotografija, virtualnim šetnjama i bonus sadržajima poput virtualizacije Studentskog centra, govorio je o tehničkoj strani ovog zahtjevnog projekta.

- Cijeli posao trajao je četiri mjeseca, snimali smo grad u kasno proljeće i rano ljeto zbog vegetacije, da grad bude zelen. Cijeli grad je pokriven u njegovim granicama, od Gojanca do Trnovca. Snimljen je s 28 panoramskih fotografija koje su spojene, a na tu sliku postavili smo deset interesnih točaka u dogovor s gradom. Interesne točke predstavljene su bilo tekstovima na hrvatskom i engleskom jeziku, fotografijama, filmovima ili virtualnim šetnjama. Zanimljivo je primjerice pogledati virtualnu šetnju galerijom slika u Palači Sermage - ističe Gorenak.

Sadržaji su dostupni na službenim stranicama Grada Varaždina na linku.