Predstavljena nova knjiga Mladena Genca "Trilogija zločina"

VV | 9.5.2018. u 19:11h | Objavljeno u Društvo

U utorak je u palači Herzer predstavljena nova knjiga Mladena Genca "Trilogija zločina", koja će u petak biti predstavljena u Minervi u Varaždinskim Toplicama, 15. svibnja u Gradskom muzeju u Novskoj, 6. lipnja u Gradskom Muzeju Gospića, a između toga u varaždinskoj okolici, Zagrebu i slično.

- Knjiga je to koju sam napisao na temelju tri ekskluzivna intervjua, o tri negativca: Dinku Šakiću, jednom od zapovjednika ustaškog logora Jasenovac, Zenkom Zavadlavom, jednim od šefova slovenske OZNE, koji je rukovodio masovnim pokoljima nakon rata 45. (bez suđenja) i Vladom Trifunovićem, generalom bivše JNA, koji je na varaždinskom Županijskom sudu osuđen kao ratni zločinac na 20 godina zatvora, a kada je došao u Srbiju njegovi ga osudili na 15 godina zato što nije počinio ratni zločin u Varaždinu, točnije, za veleizdaju. EU jednako gleda na sve totalitarizme: Na nacizam, fašizam i komunizam. Zahtjeva od svojih članica da takve zločine procesuiraju. Neki to čine, neki ne ... Ovo su predstavnici tih totalitarizama koji progovaraju o zločinima, te ih potvrđuju. Čitatelji pak jasno vide tko je od njih procesuiran, a tko ne - rekao je Mladen Genc.

Poruka je knjige da prošlost treba razumjeti. Razumjeti ne znači i opravdati zločine. Ne možemo bolju budućnost graditi na klimavim temeljima, dodao je.

Nakladnik je Državni arhiv u Varaždinu, autor predgovora ravnatelj arhiva Damir Hrelja, prof., a autor pogovora Zlatko Mehun.