Monografija Petra Puhmajera - zanimljivo djelo o baroknim palačama u Varaždinu

ič/vv | 5.3.2023. u 15:29h | Objavljeno u Društvo

Plemićke i građanske rezidencije te obnovljena Gradska vijećnica i županijska palača čine jedan od najvrjednijih korpusa hrvatske barokne profane arhitekture

U palači Herzer predstavljena je znanstveno - likovna monografija "Barokne palače u Varaždinu", autora dr. sc. Petra Puhmajera. Promocija ovoga vrijednoga znanstvenoga rada u kojem autor donosi cjeloviti pregled povijesti reprezentativne stambene i javne arhitekture u razdoblju 17. i 18. stoljeća u Varaždinu, priređena je u sklopu priredbe "Mjesec varaždinske znanstvene knjige", koju organiziraju varaždinski Zavod za znanstveni rad HAZU, Gradski muzej i Gradska knjižnica i čitaonica "Metel Ožegović".

U ovoj, povijesnim prilozima bogato opremljenoj knjizi dr. Puhmajer opisuje urbanistički razvoj Varaždina, pruža uvid u naručitelje i graditelje palača, daje analizu prostorne organizacije i oblikovno-stilskih značajki te kontekst njihovog nastanka u okviru srednjoeuropske barokne arhitekture. Autor je na 340 stranica detaljno obradio devetnaest građevina u gradu Varaždinu.

barokne_palace_2.jpg

- Plemićke i građanske rezidencije te obnovljena Gradska vijećnica i županijska palača čine jedan od najvrjednijih korpusa hrvatske barokne profane arhitekture. Tako istaknuti status Varaždina među gradovima kontinentalne Hrvatske, a i šire, naravno nije bio nepoznat našoj znanstvenoj, stručnoj i kulturnoj javnosti. Pa ipak,varaždinske barokne palače, kao zasebna povijesno-umjetnička tema nisu bile cjelovito obrađene. Toga se zahtjevnog zadatka prihvatio povjesničar umjetnosti i konzervator,specijaliziran za baroknu profanu arhitekturu – Petar Puhmajer. Već u svojoj disertaciji, obranjenoj prije desetak godina, taj je vrsni znanstvenik znalački postavio temu istraživanja u širi srednjoeuropski kontekst, koncentriravši se ponajprije na tipologiju prostora i oblikovanje pročelja. Nastavivši potom sveobuhvatna istraživanja širokog spektra profane arhitekture, omogućenog i specifično konzervatorskim uvidom – restauratorskim sondiranjem – u skrivene strukturepovijesno slojevitih zdanja, došao je do niza novih spoznaja objedinjenih u ovoj jedinstvenoj znanstvenoj monografiji - istaknula je na predstavljanju u palači Herzer urednica knjige dr. sc. Katarina Horvat-Levaj.

O ovoj vrijednoj knjizi, koja je bogato ilustrirana arhitektonskim nacrtima i kvalitetnim suvremenim fotografijama autora Paola Mofardina i Petra Puhmajera, na promociji je govorio i dr. sc. Ratko Vučetić, a uzvanike na promociji pozdravili su varaždinski gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj i dr. sc. Vesna Pacuttini Juraga, pročelnica Konzervatorskog odjela u Varaždinu.

Knjigu su objavili ArTresor naklada i Institut za povijest umjetnosti u suizdanju s Državnim arhivom u Varaždinu, Gradskim muzejom Varaždin te varaždinskim Zavodom za znanstveni radu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.