Predstavljanje knjige o uključenju branitelja u društvo 19. veljače

J.Š./Varaždinske vijesti | 14.2.2018. u 13:30h | Objavljeno u Društvo

U Studijskoj čitaonici Gradske knjižnice i čitaonice ''Metel Ožegović'', 19. veljače u 19 sati, održat će se svečano predstavljanje knjige „Psihosocijalna prilagodba hrvatskih branitelja – individualna i društvena perspektiva“.

Knjiga je nastala u koautorstvu tri psihologa: Sandre Šućurović, Igora Mikloušića, Martine Knežević te predstavlja suradnju između Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, Udruge specijalne policije, Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar te Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

Knjiga je svojevrsni pionir u svome području, jer je jedna od rijetkih koja opsežno i na znanstveni način obrađuje temu uključenja branitelja u društvo i daje konkretne preporuke za rad s braniteljskom populacijom, ali i svim budućim ratnim veteranima.

Studija je rezultat istraživanja koje je provedeno pod pokroviteljstvom Ministarstva branitelja u periodu od 2013. – 2015. godine, a na predstavljanju knjige govorit će autori mag. psych. Sandra Šućurović i dr. sc. Igor Mikloušić.

O AUTORIMA:

Sandra Šućurović, mag. psych.
Završila je studij psihologije na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu 2. Od 1991. – 1995. godine sudjelovala je u obrani suvereniteta Republike Hrvatske kao pripadnica 1. gardijske brigade „Tigrovi“, 8. lako jurišne brigade i 1. HG Zdruga. Radila je u Ministarstvu obrane do 2004. godine. Dobitnica je Rektorove nagrade za rad „Zadovoljstvo kvalitetom života hrvatskih branitelja“. Trenutno radi kao vanjski suradnik na Hrvatskom katoličkom sveučilištu te kao psiholog u području sporta, uz to se aktivno bavi znanstvenim radom.

Igor Mikloušić, dr. sc.
Trenutno je zaposlen kao viši asistent u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar. Diplomirao je psihologiju na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu 2006. kao prvi u generaciji, a 2014. je stekao doktorat iz psihologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Područje interesa su mu psihologija ličnosti, evolucijska psihologija te psihologija moralnosti i suradnje. Od 2008. – 2009. sudjelovao je u istraživanju na projektu „Hrvatska vojska, hrvatsko društvo“ u kojemu je analizirao medijski sadržaj vezan uz Domovinski rat.

Martina Knežević, dr. sc.
Zaposlena je kao postdoktorandica na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, gdje je i diplomirala psihologiju. Doktorat znanosti stekla je na interdisciplinarnom sveučilišnom poslijediplomskom znanstvenom studiju „Jezik i kognitivna neuroznanost“ Centra za poslijediplomske studije Sveučilišta u Zagrebu. Dobitnica je nekoliko stipendija, uključujući one Hrvatske zaklade za znanost, Fulbrightove stipendije i dr. 2013./2014. godine vodila je istraživanje pod nazivom „Socijalna kognicija u branitelja“ u sklopu projekta „Istraživanje psihosocijalnih čimbenika koji utječu na osnaživanje i podizanje kvalitete života hrvatskih branitelja“.

pozivnica_psihosocijalna.jpg