Predsjednik županijske Obrtničke komore posjetio stipendiste u Centru "Tomislav Špoljar" Foto: OK Varaždinske županije

Predsjednik županijske Obrtničke komore posjetio stipendiste u Centru "Tomislav Špoljar"

Varaždinske vijesti | 29.12.2021. u 15:33h | Objavljeno u Društvo

Ove godine konačno je ostvarena ranije najavljivana posjeta predsjednika Obrtničke komore Varaždinske županije Marija Milaka Centru za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar. Posjeta s razlogom; upoznati učenike kojima su dodijeljene stipendije za zanimanja pomoćni kuhar i slastičar, upoznati i njihove učitelje i upoznati način na koji škola funkcionira.

Da podsjetimo, Obrtnička komora Varaždinske županije, kao jedina komora u Republici Hrvatskoj, već trinaestak godina u partnerstvu s Varaždinskom županijom i Ministarstvom turizma i sporta sudjeluje u Programu poticanja obrazovanja u ugostiteljstvu i turizmu "Stipendije".

Prošle školske godine Obrtnička komora je inicirala, a prijedlog je prihvaćen u Ministarstvu turizma i Županiji, da u program stipendiranja uđu i učenici pomoćnih zanimanja. Pokazalo se to vrlo dobrim potezom i na javni poziv se prijavilo 13-ero učenika kojima su stipendije dodijeljene.

Kako ističu iz Komore, kao pomoć i poticaj, stipendija je tim učenicima višestruko korisna. Prije svega doprinosi uvažavanju te djece i njihovih zanimanja, koja uz potporu staju uz bok ostalih zanimanja, dopunjuju ih, dokazujući društvenu korisnost i potrebnost, djecu se osnažuje kao osobe koje će biti priznati članovi društva, gradeći njihovo samopuzdanje i vjeru u budućnost. Mnogi od tih učenika koji su do sad našli svoje mjesto u ugostiteljstvu ili drugim uslužnim djelatnostima, tamo su se pokazali kao marljivi, uporni i pouzdani radnici, a to je dovoljan dokaz da se na njih može računati. Uz to neka od te djece žive u otežanim obiteljskim prilikama, pa im stipendija znatno olakšava obrazovanje.

obrtnicka_komora_coo_tomislav_spoljar_29122021_2.jpg

Obrtnička komora Varaždinske županije je prošle godine školi dodijelila financijsku donaciju, koja je usmjerena u opremanje praktikuma za buduće kuhare i slastičare (u pomoćnom zanimanju). Iako skromna, dobro je iskorištena i poslužila je mladim kuharima i slastičarima u savladavanju vještina pripremanja jela i slastica. Upravo su oni ponosno pokazali gostima kako funkcionira kuhinja i za posebnu prigodu pripremili su, naravno uz pomoć svojih učitelja, izvrsne slastice.

obrtnicka_komora_coo_tomislav_spoljar_29122021_4.jpg

Ljubazni domaćini, ravnatelj Marin Vučić i Ivanka Jakopec, proveli su svoje goste školom koja odiše neposrednošću, ležernošću i prisnošću u odnosu učenika i učitelja. Profesorica Jakopec istinski je oslonac i pomoć učenicima, kako u svemu, tako i pomaganju oko ostvarivanja stipendija, kojih je ove godine ipak manje nego lani.

obrtnicka_komora_coo_tomislav_spoljar_29122021_3.jpg

Ravnatelj Marin Vučić vodi školu dvadeset godina i vrlo je ponosan na sva postignuća škole, koja baš ove godine obilježava 90 godina postojanja. Škola nosi ime svog osnivača Tomislava Špoljara, čovjeka koji je imao empatiju, viziju, hrabrost i snagu da provede u život humanu ideju uključivanja sve djece u odgoj i obrazovanje za smoodrživi život.

Izrazivši zadovoljstvo viđenim, Mario Milak je istaknuo:

- Ovim što smo ovdje vidjeli istinski smo oduševljeni. Ovo je posebna škola, posebna po pozitivnoj energiji, toplini koja prati ophođenje učenika i učitelja. Naši su stipendisti pokazali dozu zrelosti, bilo da su nam u kuhinji prezentirali svoj rad, koji je moram reči bio i vrlo ukusan, bilo u razredima kroz razgovore. Veseli ta spoznaja da u ovoj školi uče djeca koju tu stječu dobre radne navike, sampouzdanje i samopoštovanje, što je bitno za njih. Zato mislim da su dodijeljene stipendije stigle u prave ruke i da će biti doprinos stvaranju mogućnosti za kvalitetniji život i budućnost tih mladih osoba.

obrtnicka_komora_coo_tomislav_spoljar_29122021_1.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci