Od migranata do prava žena na Međunarodnom aktivističkom festivalu Eye-Net u Varaždinu

Varaždinske vijesti | 24.4.2019. u 18:22h | Objavljeno u Društvo

Na sceni GLLUGL u Centru za mlade u Varaždinu (Ulica Petra Preradovića 4) u petak i subotu (26. i 27. travnja) bit će održan prvi festival mladenačkog aktivističkog kazališta EYE-NET – European Youth Engagement Network.

Riječ je o međunarodnom festivalu koji je pokrenut u sklopu istoimenog europskog projekta EYE-NET, a zamišljen je da mlade ljude, kroz izvedbu pet aktivističkih predstava, potakne na povezivanje s vršnjacima iz Europe te na veći društveni angažman.

U projekt su uključeni mladi amaterski glumci iz pet zemalja (Italija, Slovenija, Hrvatska, Mađarska i Srbija) koji će glumiti u profesionalno režiranim kraćim predstavama koje aktualiziraju važnije društvene teme s kojima se suočava Europa: prava žena/feminizam, euroskepticizam, migrantska kriza, antifašistička tradicija i solidarnost.

Nakon izvedbi bit će organiziran razgovor s publikom na obrađenu temu. Ulaz na sve predstave je slobodan.

PROGRAM FESTIVALA (scena GLLUGL, Centar za mlade, P. Preradovića 4):

PETAK 26.04.2019.
18.00 sati - 108,1 MHz (Slovenija) / tema: antifašistička tradicija
20.00 sati - Povuci-potegni (Srbija) / tema: euroskepticizam

SUBOTA 27.04.2019.
12.00 sati - RESET! (Italija) / tema: migrantska kriza
18.00 sati - Shift change (Mađarska) / tema: solidarnost
20.00 sati - Za što smo mi, zapravo, krive? (Hrvatska) / tema: prava žena-feminizam
22.00 - EYE-NET After + DJ (Caffe-bar LAVRA)

Projekt EYE-NET (European Youth Engagement Network) sufinanciran je iz programa „Europa za građane” Europske unije, a nositelj mu je Fondacija Novi Sad 2021 – Evropska prestolnica kulture. Varaždin u njemu predstavlja Udruga CEKER – Centar kreativnog razvoja koja festival organizira u suradnji s Umjetničkom organizacijom GLLUGL i inicijativom Varaždin za Europsku prijestolnicu mladih 2022. U projektu sudjeluje niz organizacija i udruga iz pet zemalja: Italije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske i Srbije, a uz Varaždin, dio aktivnosti bit će održano i u Rijeci, odnosno Lovranu u partnerstvu s organizacijom Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture te festivalom SMOQUA.

eye_net_Slo1.jpg

eye_net_Srb2.jpg

eye_net_HR_5.jpg

eye_net_Hun2.jpg

eye_net.jpg