Poznati popularizator astronomije Ante Radonić govori o najnovijim istraživanjima svemira

VV | 7.12.2023. u 10:30h | Objavljeno u Društvo

Astronomsko društvo Varaždin dovodi u Varaždin poznatog hrvatskog popularizatora astronomije Antu Radonića. On će održati predavanje na temu "Najnovija istraživanja svemira i uzbudljive nove svemirske misije", u četvrtak 14. prosinca, s početkom u 18 sati na  Geotehničkom fakultetu, Hallerova aleja 7, Varaždin.

Na predavanju će biti riječi o izuzetnim i uzbudljivim istraživanjima svemirskog teleskopa James Webb, o otkrićima u dubokom svemiru, pripremama za čovjekov povratak na Mjesec te o divovskoj raketi Starshipu i novim međuplanetarnim misijama.

Ante Radonić rođen je u Korčuli 1951. godine. Više od četrdeset godina radio je u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu na radnom mjestu voditelja planetarija s odjelom astronautike. Još od tada bavi se popularizacijom astronomije, astronautike i raketne tehnike. Dosad je održao više od 800 javnih predavanja u više od 30 gradova širom Hrvatske. Objavio je tristotinjak popularno-znanstvenih članaka u časopisima, tjednicima i dnevnim listovima. Najviše je pisao za časopis zagrebačke zvjezdarnice Čovjek i svemir.

Čest je gost na radijskim i televizijskim emisijama gdje komentira događaje na polju istraživanja svemira i svemirskih letova. Od 1997. stalni je stručni suradnik tjedne emisije Andromeda, posvećene istraživanju svemira, koja se emitira na Drugome programu Hrvatskoga radija utorkom, od 20 do 22 sata. Dobitnik je nagrade za životno djelo Hrvatske zajednice tehničke kulture 2014. godine.

Na ovom će predavanju ljubitelji astronomije i astronautike pored saznavanja najnovijih informacija imati priliku postavljati pitanja našem uvaženom gostu o svemu što ih zanima iz šire tematike ovih područja.