Međusobna suradnja pet kazališnih kuća na korist kazališta, glumaca i publike

Igor Čolaković | 19.5.2021. u 13:33h | Objavljeno u Društvo

Intendanti svih pet hrvatskih nacionalnih kazališta potpisali su u Velikoj koncertnoj dvorani HNK Varaždin, u ponedjeljak, 3. svibnja, ugovor o stalnoj suradnji. U nazočnosti ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek ugovor su potpisali Dubravka Vrgoč, intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, Dražena Vrselja, intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, Marin Blažević, intendant riječkog Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, Srećko Šestan, intendant Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu i Jasna Jakovljević, intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

Šira suradnja

- Ovo je sigurno veliki dan za naše kazalište, ali i za varaždinsku kulturu. Ugovor o stalnoj međusobnoj suradnji potpisali su čelni ljudi svih pet nacionalnih kazališta. Ta suradnja se neće odnositi tek na razmjene programa, već i na kooprodukcije i na razmjenu umjetnika, ali i na razmjenu kazališnih dekora i druge vidove međusobne suradnje. Ta će suradnja, vjerujem, s vremenom biti i proširena, tako da je potpisivanje ovoga ugovora svakako veliki uspjeh koji će donijeti puno dobroga našim nacionalnim kazalištima, umjetnicima i kazališnoj publici u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Splitu i Varaždinu - istaknula je Jasna Jakovljević, intendantica varaždinskog kazališta, koja je tom prigodom naglasila i kako će od jeseni, zahvaljujući obnovljenoj velikoj pozornici, Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu biti kazališna kuća koja će moći ugostiti i operne te baletne predstave, kao i velike dramske predstave. Značaj ovoga ugovor o stalnoj međusobnoj suradnji istaknuli su i intendanti drugih hrvatskih nacionalnih kazališta.

- Potpisivanje ovoga ugovora je važan korak prema dugoročnoj suradnji naših nacionalnih kazališnih kuća. Ugovor o suradnji, koji je zagrebački HNK nedavno potpisao s varaždinskim kazalištem, zahvaljujući kojem su već ostvarena gostovanja u oba kazališta, potvrđuje da je to dobar put. Korona vrijeme nas je potaknulo da budemo više skupa i da radimo zajedno, a ovo je početak suradnje na dobrobit umjetnika i publike- poručila je Dubravka Vrgoč, intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Nužno surađivati

Dražena Vrselja, intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, na svečanosti potpisivanja ugovora naglasila je kako jedan od strateških ciljeva kulturne politike Hrvatske upravo jačanje veza nacionalnih kazališta i istaknula kako će sporazum potpisan u Varaždinu biti „pragmatičan, a ne tek deklarativan“.

- Dugo godina razgovaramo i surađujemo, ali ovim ugovorom smo sada pod zajedničkim lijepim šeširom, lijepim kišobranom, i sigurno ćemo se svi uhvatiti za tu ručku - rekao je Srećko Šestan, intendant Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, dok je Marin Blažević, intendant riječkog Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, posebno istaknuo važnost kulturne suradnje i njen značaj za duhovno zdravlje u vrijeme epidemije.

Suradnju nacionalnih kazališnih kuća pohvalila je i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

- Da bi u potpunosti ispunile svoju funkciju nacionalne kazališne kuće moraju surađivati. One se ovim sporazumom obvezuju i na međusobna gostovanja i na koprodukcije, što će sigurno biti na dobrobit umjetnika i publike, njihovih kazališta i gradova u kojima djeluju - rekla je u Varaždinu ministrica kulture i medija, koja je tom prigodom izrazila nadu kako je “pred nama vrijeme kada će se naša kazališta ponovo moći vratiti uobičajenom načinu odvijanja kazališnog života“.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci