POU VARAŽDIN Pandemija koronavirusa nije uspjela zaustaviti brojne sadržaje koji se provode

VV | 12.6.2021. u 17:17h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

U svojih 104 godine postojanja Pučko otvoreno učilište (POU) Varaždin mijenjalo je nazive, ali cilj i svrhu nikada. Oduvijek je misija ove gradske ustanove bila pružiti kvalitetan obrazovni sadržaj građanima grada Varaždina i šire i time poboljšavati kvalitetu života. Ni pandemija koronavirusa i tzv. lockdown nisu uspjeli zaustaviti brojne sadržaje koje ova ustanova za obrazovanje odraslih i cjeloživotno učenje nudi. Čak štoviše, 2020. godina bila je godina prekretnica kada je POU Varaždin za svoje programe zainteresiralo znatno veći broj pratitelja na Facebook i Instagram stranicama i to ne samo iz grada Varaždina, već iz cijele Hrvatske, pa i van granica naše zemlje.

Tailor made program

Godine 2017. tada nova ravnateljica Lana Velimirović Vukalović na početku svog mandata, obećala je na 100. obljetnici ustanove jedno novo stoljeće okrenuto modernim tekovinama, znanjima i potrebama sadašnjice. Najveći zaokret u tom smislu predstavlja program Akademije za poduzetništvo, kao i brojni novi formalni programi osposobljavanja i usavršavanja.

Lana_VV_-_ravnateljica.jpg

Do danas je programe Akademije za poduzetništvo pratilo nekoliko stotina ljudi, dok je 30-tak poduzetnica i poduzetnika s područja grada Varaždina završilo program u trajanju od 160 nastavnih sati kroz XI modula. Riječ je o jedinstvenom tailor made programu u Hrvatskoj koji je usmjeren na jačanje znanja i kompetencija lokalnih poduzetnika, poticanje umrežavanja i postizanje održivosti na tržištu.

- Akademija za poduzetništvo je omogućila POU Varaždinu jednu novu dimenziju rada i stjecanja uvida u potrebe tržišta. Programi Akademije usmjereni su ne samo na poduzetnike, već i na sve one koji žele razmišljati poduzetnički i stjecati poduzetnička znanja. Program je tailor made, odnosno kreiran za potrebe konkretnih polaznika svake pojedine generacije - rekla je ravnateljica POU-a Velimirović Vukalović.

Unconference_3_-_polaznici.jpg

Dodana vrijednost Akademije je win-win-win načelo: polaznici stječu potrebna znanja i vještine te nova privatna i poslovna poznanstva, predavači stječu relevantno iskustvo i nove reference te se poslovno međusobno umrežavaju s polaznicima i drugim predavačima, a Učilište odnosno Akademija dobiva priliku ostvariti svoj dalekosežni cilj – biti referentno mjesto za obrazovanje za poduzetništvo.

U tijeku je izrada programa za četvrtu generaciju polaznika, a ove godine timu predavača pridružit će se stručnjaci iz područja digitalne transformacije i inovacija. Krajem lipnja planira se objava javnog poziva, a edukacija bi počela u listopadu ove godine. Podjela potvrda polaznicima III. generacije Akademije za poduzetništvo i predstavljanje novog kulrikuluma za četvrtu generaciju planira se u sklopu već poznatog godišnjeg događanja UNCOFERENCE, a ovo bi bilo četvrto po redu.

Uključivanje novih suradnika

- Većina programa Akademije za poduzetništvo je besplatno, tj. financirani su sredstvima Grada Varaždina za programe javnih potreba. Pozitivna mišljenja i stavovi naših polaznika svjedoče o kvaliteti programa koje osmišljavamo zajedno s timom naših predavača, redom uspješnih lokalnih poduzetnika. Planiramo u naš tim uključivati nove suradnike i time osiguravati daljnju kvalitetu sadržaja s ciljem pružanja pomoći i podrške našim poduzetnicima. Poduzetnici su vrlo bitan dio našeg društva, jer svojim radom doprinose razvoju zajednice u kojoj živimo, otvaraju radna mjesta i unaprjeđuju kvalitetu života- ističe ravnateljica Velimirović Vukalović

Libor_Weiser_II._generacija.jpg

Osim već najavljenih edukacija u sklopu Akademije za poduzetništvo, upravo traju upisi u novu grupu polaznika programa NLP – Business Practitioner koja će početi na jesen. Riječ je o certificiranom programu koji nudi znanja, strategije alate i vještine – kombinaciju teorijskog i znanstvenog, praktičnog i iskustvenog pristupa kao temelj uspješne poslovne i osobne transformacije svake osobe. Ovaj program POU Varaždin provodi u suradnji s obrtom METANOIA iz Zagreba, a u planu su, kako najavljuje ravnateljica POU-a i nove aktivnosti poput osnivanja alumni grupe, novih obrazovnih klastera i specijalizacija programa te umrežavanje i suradnja s obrazovnim ustanovama, tehnološkim parkovima te drugim poduzetničko-potpornim inistitucijama i tvrtkama diljem Hrvatske.