POTOS Kvaliteta i pouzdanost kroz 30 godina rada

vv | 27.2.2024. u 11:00h | Objavljeno u Društvo

U tri desetljeća od malog obrta za rashladne uređaje do obiteljske tvrtke sa spektrom usluga: rashladna tehnika, klima tehnika, auto stakla, auto klime i vulkanizacija, a odnedavno i sve za bazene i wellness

Trideset godina poslovanja prigodnom je svečanošću u hotelu La’Gus obilježio Potos, varaždinska obiteljska tvrtka koja je postala sinonim za usluge vezane uz rashladnu i klima tehniku, bilo u vozilima, bilo u domaćinstvima ili industriji, a poznata je i po kvalitetnoj usluzi zamjene i popravaka svih staklenih površina na vozilima. Uz to, svoje je poslovanje proširila i na usluge vezane uz dizalice topline, kao i vulkanizaciju, a sada kreće i s bazenskom tehnikom i wellness opremom.

potos30.JPG

Od garaže do hale

Potos je počeo kao obrt u maloj garaži u Ulici Ive Mikca u Varaždinu. Radio sam nekoliko godina kao održavatelj rashladnih uređaja u trgovačkom poduzeću VA-MA, a onda sam 26. veljače 1994. pokrenuo obrt za popravak rashladne i klima tehnike te kućanskih aparata. Radili smo od početka i za tvrtke, odnosno industriju, tako da je obrt ubrzo prerastao u poduzeće, koje se od početka bavilo i popravcima klima uređaja u vozilima, prisjeća se Mladen Potočnik, osnivač i direktor POTOS-a u kojem radi supruga Snježana i sin Renato, uz još sedmero zaposlenika.

IMG-20240226-WA0000.jpg

Budući da se posao brzo razvijao, trebao je veći prostor, koji je smo dobili preseljenjem 1996. godine u Zagrebačku ulicu 215 gdje i danas poslujemo. No, nije se povećao samo prostor, već se i proširila njegova djelatnost i to na popravak, izmjenu i zatamnjivanje auto stakala, poliranje farova, popravak retrovizora i sl. na osobnim i teretnim vozilima te autobusima. Stakla se nabavljaju u najkraćem mogućem roku, uglavnom tri do pet dana, ako ih trenutno nemamo na skladištu, a u kojem stalno imamo cca 200 različitih modela. Danas nam taj segment čini dobar dio poslovanja, što je i posljedica suradnje sa svim osiguravajućim društvima te zbog mogućnosti izravne naplate, veli Potočnik te napominje da su lani ponudu za vozila zaokružili vulkanizacijskim uslugama, koje je tržište ubrzo prepoznalo.

Osim navedenog, djelatnost se proširila i na izradu i održavanje svih vrsta rashladnih komora. Kako naglašava, rashladnu tehniku i uređaje postavljali su i servisirali za poznate tvrtke, kao što je Bernarda, koja im je odmah poklonila povjerenje, a zahvaljujući tome što su ga opravdali, suradnja se nastavila do danas.

Tijekom godina dobili smo niz partnera. Za Dom Lekić, pri-mjerice, radili smo svu rashladnu tehniku u Varaždinu, Pustodolu i Termama Jezerčica. Isto tako klimatizirali smo Studentski centar, a jako dobar poslovni partner nam je i Vindija za čiji poslovni sustav smo izrađivali i servisirali rashladne komore te održavali uređaje po cijeloj regiji. Osim toga radimo dosta i za Petrol, Ekos Holding te brojna druga poduzeća, ukazuje Potočnik.

portal3.jpg

Uvijek u trendu

Danas, trideset godina od svog početka, Potos je obiteljska tvrtka s tendencijom rasta koja uvijek prati trendove da bi se mogli ponuditi noviteti i zadovoljiti sve potrebe investitora ukazuje Potočnik.

Unatoč konstantnom širenju spektra usluga, rashladna i klima tehnika bile su i ostale primarna djelatnost Potosa, koja se stalno unapređuje novitetima na tržištu, kao što su dizalice toplice koje štede energiju, a mogu se nadograđivati i na postojeće sustave.

Nakon što smo 2015. u Zagrebačkoj izgradili novu halu od 450 kvadrata, koja je dijelom etažirana za skladište, dok je kuća ostala za uredske prostore, tu više nemamo mogućnosti širenja. Stoga smo 2022. godine kupili teren uz istočnu obilaznicu od 6.700 kvadrata. Planovi postoje, temelji su tu, no dosta toga ovisi o stručnoj radnoj snazi čiji je nedostatak, danas, veliki problem u Hrvatskoj. Kroz trideset godina rada još uvijek razvijamo i širimo svoje tržište, osiguravajući rast poslovanja svojih klijenata uz stalno unapređenje kvalitete usluga koje nudimo, a sve usmjereno na zajednički cilj pružanja veće vrijednosti za naše kupce.

Potos_03.jpg

Eksperti za auto klime

Uz rashladnu tehniku za industriju, Potos je auto klime počeo servisirati među prvima u Varaždinu, ali i puno šire. Još u vrijeme obrta krenuo sam s popravcima auto klima kojih tada nije bilo toliko zastupljenih u vozilima kao danas. Dobar se glas brzo pročuo pa su klijenti dolazili čak iz ostalih dijelova Hrvatske pa i susjedne Slovenije. Zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu, opremi i praćenju noviteta, visoku razinu usluge popravaka auto klime zadržali smo sve do danas tako da svakodnevno imamo klijente s vozilima, a u ljetnom periodu i do petnaestak vozila dnevno, naglašava Potočnik, dodajući da servisiraju i auto hladnjače kod većih i manjih dostavnih vozila.

Sve za bazene i wellness

Na usluge rashladne i klima tehnike, koje su proširili ponudom dizalica topline, nadovezala se i usluga ugradnje opreme za bazene i wellness. Nakon specijalizacije, počeli smo s ugradnjama bazenske tehnike američkog dobavljača “PoolCorp” odnosno njihovog europskog predstavnika SCP Europe – Superiora pool products, najvećeg svjetskog distributera opreme za bazene i wellness, čiji smo poslovni partner postali na temelju našeg dosadašnjeg rada, naglašava Potočnik.

portal.jpg

- Surađujemo s Potosom već 30 godina, kada su bili  na samom početku svojeg poslovanja, od onda su puno napredovali te smo uvijek surađivali korektno. Bernarda Cecelja, poduzetnica i osnivačica tvrtke Bernarda

- Već dugi niz godina surađujemo, a Mladen je za Studentski centar u Varaždinu uspješno odradio velik broj poslova. Brzi su, kvalitetni i dobar poslovni partner u kojeg se možeš pouzdati. Mario Hoško, voditelj održavanja i zaštite na radu SC Varaždin

- Mi smo svega koju godinu stariji od Potosa, prvi smo im susjedi i surađujemo od kada znamo za sebe. Imamo zajedničkih točaka na kojima smo surađivali. Suradnja je uvijek bila i više nego korektna i zato smo se rado odazvali na ovu proslavu 30 godina Potosa. Predrag Kukec, voditelj komercijale Matrex d.o.o

- Surađujemo s Mladenom dugi niz godina i zadovoljni smo njegovim uslugama. Stručan je, u cijeni korektan, uvijek se pojavi na vrijeme i njegova tvrtka Potos je svakako tvrtka koju rado preporučujem. Ivana Kovačić, suosnivačica Doma Lekić.

79228-b05e748010.jpg

Video sadržaj
Galerija slika