Postavljena stijena za penjanje u Dječjem vrtiću Iskrica Foto: Grad Ludbreg

Postavljena stijena za penjanje u Dječjem vrtiću Iskrica

M.B./Varaždinske vijesti | 23.10.2015. u 19:01h | Objavljeno u Društvo

Zanimljiva ideja ravnatelja privatnog Dječjeg vrtića Iskrica - Bernarda Varga Ludbreg u svom konačnom obliku predstavljena je javnosti. Naime, na vanjskom zidu vrtića postavljena je stijena za penjanje.

– Prije nekoliko godina počeo sam se baviti penjanjem, a obilaskom dvorana primijetio sam kako to djeci jako dobro ide. Zapitao sam se zašto ne bismo tako nešto postavili u vrtiću kako bismo ponudili ne samo našim polaznicima već svim Ludbrežanima obzirom da u Ludbregu nemamo još stijenu za penjanje. Nakon dvije, tri godine priču smo uspješno priveli kraju – objašnjava ravnatelj vrtića Igor Varga.

Osim što se pokazala kao odličnom vrstom treninga, u vrtiću su svjesni da su njezine mogućnosti višestruke.

– Osim očitog fizičkog razvoja djece, tu su i druge prednosti. Djeca se potiču na postavljanje, ali i ostvarivanje ciljeva, na rješavanje problema jer ponekad nije jednostavno, najprije trebate odabrati pravi put, a tu je i onaj nezamjenjiv timski rad jer uvijek mora biti još jedna osoba koja pomaže djetetu. Tu i je poticanje samopouzdanja, a osim toga ovako se rješava neracionalni strah od visine – zaključuje Varga.

Stijenu za penjanje testirao je i ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić.

– Nama je predškolski odgoj vrlo važan, iz toga razloga inzistiramo da i dalje imamo najjeftiniji vrtić u Varaždinskoj županiji i to tako mora i ostati. Smatramo da boravak u vrtiću djecu na najbolji mogući način priprema za sve ono što ih čeka kroz daljnje školovanje. U Ludbregu uz gradski vrtić postoje i dva privatna, cijene u njima su jednake, a baš smo nedavno s ravnateljima raspravljali o programima koji se nude. Tako primjerice gradski vrtić provodi rano učenje stranog jezika i to njemačkog. Ta je jasno mogućnost potpuno besplatna za roditelje. Također, vrtićima smo ponudili zemljišta na Varoškim vrtima gdje su se također neki okušali i u poljoprivredi – pojasnio je Bilić dodavši kako se i sam uvjerio u značaj stijene za penjanje kod razvoja motorike.