Posjet zadrugara OŠ Beletinec plantaži lijeske završio degustacijom ukusnih plodova Foto: OŠ Beletinec

Posjet zadrugara OŠ Beletinec plantaži lijeske završio degustacijom ukusnih plodova

Varaždinske vijesti | 5.1.2020. u 21:00h | Objavljeno u Društvo

Učenici Osnovne škole Beletinec su u sklopu Školske zadruge "Beletinček" posjetili plantažu lijeske te naučili puno novih informacija o toj ukusnoj i zdravoj biljci.

U pratnji ravnateljice Nataše Fadiga, učiteljice Biserke Leskovar, voditelja zadruge Dragana Sačera te knjižničara Ivana Vinceka, zadrugari su proveli lijepo i ugodno popodne u mirnom i skrovitom dijelu ludbreškog kraja, u selu Segovina, gdje se na OPG-u Zlatice Kvezić nalazi plantaža lijeske. Učenici su tako doznali da je Zlatica Kvezić ovaj projekt pokrenula prije 15 godina.

- Plantaža se prostire na 7,5 hektara brežuljkastog kraja kojim smo se laganim korakom prošetali i upijali svaku riječ vlasnice Zlatice Kvezić koja nam je vrlo stručno pričala o počecima ove plantaže, uzgoju, vrstama i zaštiti lijeske, branju lješnjaka i dobrobitima ovog ukusnog ploda te o svim ostalim radovima koji se skoro svakodnevno ovdje odvijaju - istaknula je ravnateljica škole.

Dodala je da se mlade sadnice trenutno stavljaju u tzv. "školu", u kojoj su tako dugo dok dovoljno ne učvrsnu za sadnju. Prodaju se u rasadniku koji je registriran 2017. godine, a sorte koje se uzgajaju su: istarski duguljasti, rimski, halski, tonda della langa i giffon.

- Nekoliko sadnica donirano je našoj školi koje su zadrugari posadili u školskom voćnjaku. S nestrpljenjem očekujemo prve plodove koji će biti dragocjeni u različitim aktivnostima u području domaćinstva i same zadruge - dodala je ravnateljica.

Posjet OPG-u nastavljen je u objektu koji je sagrađen i opremljen 2012. godine, a u kojem se lješnjaci prerađuju - od sušenja, kalibriranja, krckanja, prebiranja do pakiranja i degustacije običnih ili prženih lješnjaka. Prerada lješnjaka obavlja se i za ostale uzgajivače ovog orašastog ploda.

- Naše druženje završilo je degustacijom svježe obrađenih plodova, kolačića i hladno prešanog ulja napravljenog od lješnjaka. Učenici su svakako naučili nešto novo, nadisali se svježeg zraka, vidjeli u praksi kako se uzgaja lijeska, od sadnje do ploda spremnog za prodaju. Tableti i laptopi te ostala elektronska i softverska oprema bili su nam nepotrebni – to se zove Škola za život - zaključila je ravnateljica.

os_beletinec_plantaza_lijeske_3.jpg

os_beletinec_plantaza_lijeske_2.jpg

os_beletinec_plantaza_lijeske_1.jpg