Posavec: Vidikovcem će se zaokružiti vinska cesta kojoj su temelj naša vrhunska vina

vv / međimurska županija | 9.6.2022. u 09:29h | Objavljeno u Društvo

S Decanter World Wine Awardsa za međimurska vina stiže rekordnih 25 medalja, od čega dvije zlatne, šest srebrnih i 17 brončanih medalja

U Međimurje je 2018. godine stiglo prvih šest medalja s Decanter World Wine Awardsa, najvećeg i najutjecajnijeg vinskog natjecanja na svijetu. Bila je to velika pohvala i potvrda na svjetskoj razini međimurskim vinarima da „med Murom i Dravom“ proizvode vrhunsku kapljicu. Četiri godine kasnije iz Londona za međimurska vina stiže rekordnih 25 medalja, od čega dvije zlatne, šest srebrnih i 17 brončanih medalja.

web_i-njihovih-vina-nagradenih-prestiznom-nagradom-Decanter-World-Wine-Awards-2022-9.jpg

- Iza nas je još jedan Decanter i možemo se pohvaliti lijepim kontinuitetom osvajanja medalja koje pokazuju što Međimurje ima za ponuditi. Decanter je zaista najjače ocjenjivanje na svijetu i primiti medalju među 18.000 uzoraka je velika čast koja nam daje ozbiljnost i odlična je odskočna daska. Decanter nas je profilirao i učvrstio poziciju Međimurja na vinskoj karti te naša vina ubrzanom putanjom smjestio u vrhunske hotele i restorane jer je cijenjen u cijelom svijetu.“,, kazao je predsjednik Udruge vinara i vinogradara „Hortus Croatie“ David Štampar i vlasnik Vinarije Štampar, koja je osvojila zlato za svoj Sauvignon, kao i jedno srebro i četiri bronce za druga vina.

Uz Vinariju Štampar, još deset međimurskih vinarija ove je godine okićeno medaljama. To su Vinarija Jakopić (1 zlato, 1 bronca), Vinarija Cmrečnjak (3 srebra, 2 bronce), Vina Horvat (1 srebro), Vina Dvanajščak Kozol (1 srebro), Solum Vinarija (4 bronce), Vina Preiner (2 bronce), Vina Preiner (2 bronce), Vina Hažić (1 bronca), Podrum Štrigova (1 bronca), Vina Kocijan (1 bronca) i Vinarija Lovrec (1 bronca).

Ponosan na uspjeh vinara je i načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik koji je istaknuo da su Decanteri u Štrigovi već postali standard jer su vinari naviknuli sve na uspjehe.

web_vina-nagradenih-prestiznom-nagradom-Decanter-World-Wine-Awards-2022-10.jpg

-Malo ljudi za podatak da je još 1991. godine Europska komisija međimursko vinogorje svrstala među tri najbolja u Europi za proizvodnju vrhunskih aromatičnih bijelih vina. Svi sportaši u svojoj karijeri sanjaju o medaljama, pa tako i mi vinari sanjamo Decanterove medalje, a one su potvrda svega onoga što se u Međimurju posljednjih godina radi.“, s ponosom je poručio Branimir Jakopić iz Vinarije Jakopić, čiji je rajnski rizling nagrađen osvojio zavidnih 95 bodova te je nagrađen zlatom.

web_vina-nagradenih-prestiznom-nagradom-Decanter-World-Wine-Awards-2022-12.jpg

Vinovu lozu na pitomim međimurskim brežuljcima zasadili su još stari Rimljani, a danas se vinogradi prostiru na oko 600 hektara. Udruga koja okuplja međimurske vinare i vinogradare „Hortus Croatiae“ ove je godine obilježila 30 godina postojanja, a međimurska vinska cesta već je 2007. godine proglašena najboljim turističkim proizvodom kontinentalne Hrvatske. Posljednjih se godina mnogo uložilo u razvoj eno-gastronomskog turizma što potvrđuju čak tri nagrade Europske destinacije izvrsnosti (EDEN) po čemu je Međimurje jedinstveno u cijeloj Europi, a ujedno je i najuspješnija destinacija kontinentalne Hrvatske prema ocjeni HTZ-a, na što je podsjetio župan Međimurske županije Matija Posavec.

-Trud, odricanja i ulaganja naših vinara nagrađena su ovim prestižnim priznanjem, a na nama svima je da zajedno i dalje promoviramo naš prekrasan kraj, iskoristimo potencijale Međimurja na korist svih naših građana. Za međimurska vina već se  sada daleko čuje, no moramo još jače raditi na tome da turistima usadimo svijest o kvaliteti međimurskih vina. Vjerujem da ćemo izgradnjom vidikovca na Mađerkinom bregu dostojno zaokružiti našu bogatu turističku ponudu gornjeg Međimurja, no novih projekta ne nedostaje.“, kazao je župan Posavec koji je dodao da je nakon otvorenja vidikovca sljedeći korak izgradnja Centra sv. Jeronima u Štrigovi.

Raspon vina koji je ove godine nagrađen na Decanteru je zaista velik. Nagrađeni su sauvignon, pinot sivi, muškat žuti, rajnski rizling, chardonnay, a medaljama je nagrađen i pušipel, međimurska autohtona sorta vina. Međimurski vinari mogu se pohvaliti da su posljednjih godina na Decanterovom ocjenjivanju do sada osvojili 80-ak medalja. Na 600-tinjak hektara međimurskih vinograda, ovogodišnjih 25 medalja je ponovno potvrda da je međimurska vinska cesta najbolje ocijenjena na svijetu.

Dobitnici nagrade iz Međimurske županije na 19. Decanter World Wine Awards 2022:

Vinarija Štampar (1 zlato, 1 srebro, 4 bronce):

 1. Sauvignon – zlato, 95 bodova
 2. Izborna Berba Prosušenih Bobica Graševina – srebro, 90 bodova
 3. Pinot Sivi – bronca, 89 bodova
 4. Muškat Žuti – bronca, 89 bodova
 5. Classic Pušipel – bronca, 87 bodova
 6. Pušipel Prestige Ice Wine – bronca, 87 bodova

Vinarija Jakopić (1 zlato, 1 bronca):

 1. „R“ Rizling Rajnski – zlato, 95 bodova
 2. Cuvée – bronca, 87 bodova

Vinarija Cmrečnjak (3 srebra, 2 bronce):

 1. Pušipel Mađerka Sur Lie – srebro, 91 bod
 2. Classic Pušipel – srebro, 90 bodova
 3. Pinot Sivi – srebro, 90 bodova
 4. Sauvignon – bronca, 89 bodova
 5. Polaris Brut – bronca, 86 bodova

Vina Horvat (1 srebro):

 1. Pušipel – srebro, 94 bodova

Vina Dvanajščak Kozol (1 srebro):

 1. Prestige Pusipel – srebro, 90 bodova

Solum Vinarija (4 bronce):

 1. Cabernet Sauvignon – bronca, 89 bodova
 2. Blanc De Blancs Brut Nature – bronca, 89 bodova
 3. Ružica Extra Brut – bronca, 89 bodova
 4. Sur Lie Chardonnay – bronca, 88 bodova

Vina Preiner (2 bronce):

 1. Sauvignon – bronca, 87 bodova
 2. Pušipel – bronca, 86 bodova

Vina Hažić (1 bronca):

 1. Sauvignon – bronca, 88 bodova

Podrum Štrigova (1 bronca)

 1. Muškat Žuti – bronca, 87 bodova

Vina Kocijan (1 bronca):

 1. Pušipel Classic – bronca, 86 bodova

Vinarija Lovrec (1 bronca):

 1. Rosé Pinot Sivi – bronca, 86 bodova
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci