Popularizacija programiranja i razvoj igara među srednjoškolcima kroz Erasmus projekt Foto: Srednja škola Ivanec

Popularizacija programiranja i razvoj igara među srednjoškolcima kroz Erasmus projekt

VV | 16.12.2022. u 11:30h | Objavljeno u Društvo

Na Fakultetu organizacije i informatike (FOI) u Varaždinu održan je, na kraju prve godine provođenja, međunarodni projektni sastanak projekta Erasmus+ KA220-SCH naziva “OOP4FUN – Object Oriented Programming for Fun”, koji je organizirala Srednja škola Ivanec u suradnji s poznatim varaždinskim fakultetom.

Ovaj projekt trajanja 32 mjeseca počeo je s provedbom 16. siječnja ove godine i financiran je Erasmus+ programom “Cooperation partnerships in school education” u iznosu od 282.265,00 eura.

Uz Srednju školu Ivanec i FOI iz Hrvatske, partneri na projektu su vodeća europska sveučilišta u području informatike i računalstva: University Of Žilina, Slovačka, University Of Pardubice, Češka Republika, University Of Applied Sciences Dresden, Njemačka, University of Belgrade, Srbija, te srednje škole: Obchodná Akadémia Považská Bystrica, Slovačka, Gymnazium Pardubice, Češka Republika, Gymnasium Dresden-Plauen, Njemačka, Gimnazija Ivanjica, Srbija.

viber_slika_2022-12-09_21-10-00-2651.jpg

Ciljevi projekta su: inovirati srednjoškolski kurikulum novim pristupima poučavanju programiranja kroz razvoj igara, potaknuti srednjoškolce na upis STEM studijskih programa, poboljšati razumijevanje osnovnih principa programiranja i objektno orijentiranog programiranja te razviti vodič i obrazovne materijale za nastavnike.

Također, jedan od važnih očekivanih učinaka projekta je omogućiti visokoškolskim i srednjoškolskim nastavnicima i studentima s partnerskih institucija stjecanje vrijednog znanja u domeni programiranja te iskustva rada i učenja kako u međunarodnim timovima, tako i u online okruženju.

viber_slika_2022-12-09_21-15-12-018.jpg

Tijekom projekta partneri su razgovarali o 5 glavnih rezultata, pri čemu je prvi rezultat, Analiza trenutnog stanja i identifikacija raskoraka u učenju programiranja, koordiniran od Srednje škole Ivanec, na samom završetku.

Voditeljica projekta u Srednjoj školi Ivanec je ravnateljica Lidija Kozina, a voditelj prvog projektnog rezultata Analize trenutnog stanja i identifikacije raskoraka u učenju programiranja nastavnik Davor Fodrek. FOI vodi drugi projektni rezultat “Dizajn učenja s novom temeljnom idejom (poučavanja) programiranja”, uz sudjelovanje i doprinos i u svim drugim projektnim rezultatima s voditeljem projekta izv. prof. dr. sc. Zlatkom Stapićem.

U sklopu sastanka svi sudionici posjetili su i obišli Srednju školu Ivanec, gdje su i dvije partnerske institucije Srednja škola Ivanec i Gimnazija Ivanjica iz Srbije održale radni sastanak i potpisale ugovor o suradnji.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci