Pomoć pri porodu: Otvoren prvi doula obrt u Varaždinu Foto: Ilustracija

Pomoć pri porodu: Otvoren prvi doula obrt u Varaždinu

VV/Dječja posla | 27.1.2016. u 19:02h | Objavljeno u Društvo

Usluge doula i njihova pomoć budućim majkama pri porodu sve su traženije, a u prošloj su godini članice Hrvatske udruge doula prisustvovale na četrdesetak poroda, njih najviše u Zagrebu i Varaždinu, a sada je u Varaždinu otvoren i prvi doula obrt, piše portal Dječja posla.

Hrvatska udruga doula je udruga koja pruža kontinuiranu emocionalnu, fizičku i informativnu potporu majkama prije, tijekom i nakon poroda te emocionalnu i praktičnu potporu tijekom razdoblja babinja.

Na području Hrvatske službeno djeluje deset članica Udruge, no doula koje su prošle obuku ima svakako više. U Zagrebu ih je šest, a u travnju organiziraju novu obuku gdje očekuju i nove članove.

Iako doule nisu medicinsko osoblje, educirane su za različite tehnike olakšavanja porođajnih bolova. To su masaža, akupresura, rebozo tehnike, neke doule su i aromaterapeuti. Bitan element njihove edukacije je i komunikacija s majkom, ocem i medicinskim osobljem.

Dobre vještine komunikacije su nužne da se ostvare pozitivna iskustva od svih uključenih u sam porođaj. Doule su educirane o fiziologiji poroda, svim rutinama i intervencijama koje se mogu događati u rodilištu.

- Do sada nismo imali niti pritužbi na rad naših članica. Radi se o educiranim profesionalkama koje poštuju etički kodeks. Cilj im je podržati majku bez obzira kakve izbore za porod donese – poručili su iz Udruge.

Uloga doula je da majci, ali i ocu pokuša stvoriti prostor u kojemu će se odviti najvažniji događaj u njihovim životima. Sve majke koje prate kroz porod vide kao snažna i nježna bića te su počašćene što prisustvuju rađanju djeteta, majke i obitelji.

- Pitate li se kako će u našim bolnicama reagirati na prisustvo nekoga kao što je doula? Reakcije su, saznajemo, uglavnom pozitivne, pogotovo u rodilištima u kojima doule već dulje vrijeme djeluju i medicinsko je osoblje upoznato s dobrobitima koje dolaze s takvo mosobom. U drugim bolnicama prisutan je oprez liječnika, no odnosi su uvijek korektni - poručuju iz Udruge.

Sve doule imaju svoje samostalne djelatnosti i određuju svoje cijene.

- Moramo se pohvaliti da je naša varaždinska doula nedavno otvorila i prvi doula obrt, do tada su članice svoje usluge pružale u sklopu drugih djelatnosti kojima se bave. Jedan od ciljeva Hrvatske udruge doula jest da se termin doula prepozna kao zanimanje na koje se u svijetu već gleda kao važan dio kvalitetne skrbi za majke – poručila je Anita Budak, potpredsjednica Hrvatske udruge Doula.