Politolog Poljak: Hrvatski su političari negativniji od zapadnih, muški nepristojniji od žena Foto: Privatna arhiva

Politolog Poljak: Hrvatski su političari negativniji od zapadnih, muški nepristojniji od žena

Michael Palijan/043 | 30.11.2022. u 20:00h | Objavljeno u Društvo

‒ Političke znanosti pokazuju da je takva vrsta napada demotivirajuća za građane po pitanju participacije na izborima ili u politici - kaže Ž. Poljak, koji bi na proljeće trebao obraniti svoju doktorsku disertaciju te ostati u znanosti proučavati politiku i političko ponašanje

Grubišnopoljac Željko Poljak perspektivan je mladi politolog, koji se nakon diplome na Odsjeku za javne politike, menadžment i razvoj Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, gradnju znanstvene karijere nastavio na sveučilištu u belgijskom Antwerpenu, gdje bi nagodinu trebao steći titulu doktora znanosti. A doktorat gradi na temi što političare dovodi do negativnosti, zašto su toliko negativni i kako bi u dugoročnom planu mogli poboljšati negativnu komunikaciju?

Kako bi stekao pravi uvid u stanje Ž. Poljak je, naime, zajedno sa svojom ekipom do posljednjega zareza proučio transkripte svih saborskih rasprava tijekom aktualnih prijepodneva i to od siječnja 2010. godine do prosinca 2021. godine. Riječ je o raspravama u kojima Vlada odgovara na pitanja narodnih tribuna.-Transkripte smo kodirali temeljem toga jesu li političari kritizirali druge političare i ukoliko jesu to smo promatrali kao negativnu komunikaciju koju političari koriste. Bilo je poprilično zanimljivo i otkrili smo puno stvari koje ne dospiju u medije, a poprilično su skandalozne -kaže.

Mladi doktorand i njegov tim je ipak na kraju zaključio da političari i nisu toliko negativni. Samo je trećina u parlamentu izgovorenog negativna, ostalo je u određenom razmjeru neutralno i pozitivno. No, tužno je to što negativnostima političari udaraju po osobnosti kolega, ne njihovih politika.-To se posebno vidi u usporedbi sa zapadnim demokracijama belgijskom i Ujedinjenog kraljevstva, koje smo također analizirali, gdje političari daleko manje napadaju na osobnoj razini od onih u Hrvatskoj. To nažalost nije dobro. Političke znanosti pokazuju da je takva vrsta napada demotivirajuća za građane po pitanju participacije na izborima ili u politici - kaže Poljak.

Navodi kako su za negativnom komunikacijom najviše posezali premijeri poput Jadranke Kosor, Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića, što je i razumljivo jer su bili predmetima najviše prozivka i kritika.-Političari stranke koja u javnosti stoji loše negativniji su od pripadnika onih koje stoje bolje. Posebice kada se očekuje da će izgubiti na izborima-pojašnjava Poljak, dodajući da su pred izbore političari spremniji diskreditirati oponente negoli predstaviti svoje politike.

Od zapadnjaka se osim osobnih napada hrvatski političari uvelike izdvajaju i prema nepristojnosti kada se i izruguju jedni drugima i u tomu definitivno prednjače muški. Političarke su ipak 'konstruktivnije' u negativnoj komunikaciji, kaže Poljak. No, svakako je zanimljiva spirala u kojoj što su političari negativniji to ih mediji više objavljuju, a i građani će prije 'kliknuti' na vijest koja je negativna.  Poljak smatra da su i birači dijelom odgovorni (krivi) što imamo političare takve kakve imamo, ali ipak su političari koji doprinose takvoj vrsti komunikacije. Dio svoj istraživanja nedavno je podijelio i s hrvatskom javnosti, koja ga je na taj način bolje i upoznala. Nakon što na proljeće obrani doktorsku disertaciju nada se da će ostati u znanosti proučavati politiku i političko ponašanje.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci