Polaznici Centra za likovnu umjetnost izlažu na Špancirfestu - radovi mladih kreativaca u Sermageu Foto: Ilustracija/Srednja strukovna škola

Polaznici Centra za likovnu umjetnost izlažu na Špancirfestu - radovi mladih kreativaca u Sermageu

IHR/Varaždinske vijesti | 24.8.2021. u 08:00h | Objavljeno u Društvo

U sklopu Špancirfesta ovog utorka, 24. kolovoza s početkom u 18 sati u atriju palače Sermage na Trgu Miljenka Stančića u Varaždinu održat će se svečanost dodjele priznanja polaznicima za rad u Centru izvrsnosti iz likovne umjetnosti koji djeluje u sklopu Srednje strukovne škole Varaždin. Tom prigodom bit će otvorena i izložba radova učenika Srednje strukovne škole, a bit će prikazan i promotivni film o Centru izvrnosti iz likovne umjetnosti.

- Mi smo jedini Centar izvrsnosti koji je tijekom protekle školske godine nastavu odradio uživo jer zbog specifičnosti rada i pristupa nije bilo moguće ništa odraditi na daljinu. Zbog izvnrednih okolnosti izazvanih pandemijom i nemogućnosti izvođenja rada na daljinu, s radom smo počeli tek 5. lipnja, nakon što je u travnju je održano testiranje kandidata, a u skladu s popuštanjem epidemioloških mjera i povratkom svih učenika u školske klupe. Rad svih grupa tako je održan intenzivnijim tempom s kojim su se složili svi sudionici i to u razdoblju od 5. lipnja do 2. srpnja ove godine - doznali smo od Nikoline Vlahek Canjuga, voditeljice Centra izvrsnosti iz likovne umjetnosti.

Centar izvrsnosti iz likovne umjetnosti zamišljen je kao mjesto rada s darovitim učenicima osnovnih i srednjih škola koji pokazuju sklonost prema području likovne kulture, crtanja, konstruiranja i dizajna te potiče radoznalost, istraživanje i samostalno mišljenje i stvaralaštvo. Rad se realizirao u malim grupama te individualiziranim pristupom svakom učeniku.

- Centar je u prošloj školskoj godini pohađalo ukupno 46 učenika u ukupno pet radionica, a kao završetak programa predviđena je zajednička izložba radova polaznika koja je prošle godine bila odgođena zbog pandemije - rekla je voditeljica Vlahek Canjuga koja ističe kako su povratne informacije polaznika, njihovih roditelja i učitelja vrlo pozitivna.

- Naišli smo na dobar odaziv i interes među učenicima završnih razreda osnovne škole, a od ove godine smo pomaknuli upise na drugi i treći razred osnovne škole kako bismo od ranije dobi prepoznali i radili s darovitim i talentiranim učenicima i tako im omogućili da što ranije počnu razvijati kreativnost i talent kroz rad u poticajnom okruženju sa stručnim mentorima. Namjera nam je i dalje raditi s darovitim i talentiranim pojedincima i pružiti im šansu da razviju svoj puni potencijal i možda nastave školovanje u tom smjeru - istaknula je Vlahek Canjuga.