Podrum ponedjeljkom – samostalna izložba fotografija Dragutina Kličeka

J.Š./Varaždinske vijesti | 5.12.2021. u 15:20h | Objavljeno u Društvo

U ponedjeljak, 6. prosinca u 19 sati biti će otvorenje zadnje izložbe u ciklusu programa „Podrum ponedjeljkom“, a javnosti se svojim fotografijama predstavlja Dragutin Kliček.

Među izložbama koje intrigantnošću teme te provokativnim i atraktivnim vizualnim pristupom obilježavaju završetak druge sezone programa „Podrum ponedjeljkom“ u podrumu Centra za mlade i nezavisnu kulturu P4 u Varaždinu, svakako je ciklus fotografija pod nazivom „Ekspresija užeta“ kojim se predstavlja Dragutin Kliček.

- Nakon što je isprepleo konopce oko svojih modela i vezao im tijela koristeći kinbaku* odnosno shibari* japansku umjetničku tehniku, autor ih je fotografirao u eksterijerima, mahom u prirodi, istražujući kako sam kaže „arhetip ljudske podređenosti čovjeka prirodi“.

I upravo moment izlaska iz studija u ambijent prirode autora i njegove modele približava izvornom senzibilitetu japanske shibari umjetnosti, te njegove fotografije prestaju biti tek jednodimenzionalna manifestacija zapadnjačke BDSM seksualne prakse.

Kontrastu uzoraka konopaca kojima je Kliček vezao svoje modele iteksture njihove kože i oblina, te svojevrsnoj igri dominacije i submisivnosti, elementi vjetra, sunca i hladnoće no prije svega prirodne svjetlosti i sjena daju dodatnu dimenziju koja iz zapadnjačkog često uopćenog shvaćanja shibarua kao egzotične erotike prerasta u barthesovski punctum Kličekovih crno-bijelih fotografija.

Japanska umjetnost vezanja užetom se najčešće povezuje s fetišizmom, no Dragutin Kliček nije fetišist. Ili, ako to jest, on je fetišist fotografije. I iako iza sebe već ima nekoliko izlaganja, njegova neobično zanimljiva izložba „Ekspresija užeta“ pokazuje kako njegova opsesija fotografijom itekako ima smisla. Ne treba sumnjati da će nastavak Kličekovih fotografskih istraživanja i u godinama koje dolaze biti zanimljiv te da izložbe koje slijede neće biti manje intrigantne i provokativne - rekao je Srećko Lebinec.

Dragutin Kliček rođeni je Varaždinac sa adresom u Čakovcu. Iako grafički dizajner, kroz rad u medijima dolazi u doticaj sa fotografijom te do sada izlaže na više skupnih i samostalnih izložbi. Uz fotografiju bavi se filmskom umjetnošću te ima status mladog redatelja u Restar produkciji u Zagrebu. Pokretač je više udruga i organizacija u Varaždinu te je jedan od organizatora XFO fotodays. Fotografije objavljivane u brojnim medijima - Index.hr, 24sata, muzika.hr, varazdinski.hr – danas radi kao novinar i fotograf u Listu Međimurje.

Organizatori mole posjetitelje da se zbog Covid-19 pridržavaju preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a ulaz na izložbu neće biti mogući bez maske.

 

Označeno u